Överraskande svenskt EM-silver i 49erFX

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler seglade på söndagen hem ett EM-silver i OS-klassen 49erFX i danska Århus. Ett stor insats med tanke på att de bara har seglat tillsammans i sex månader.  

EM_Bobeck_Netzler
Vilma Bobeck och Rebecca Netzler kammade hem EM-guldet i 49erFX.

Inte nog med att Vilma Bobeck (t.v ovan) och Rebecca Netzler stod som EM-silvermedaljöret när krutröken utanför danska danska Århus hade lagt sig. De var också snubblande nära guldet och slutade endast tre poäng efter Odile van Aanholt/Annette Duetz, Nederländerna, som vann.

Se också:
Sextonåriga Vidar vann NM-guld i iQFoil överlägset

– Vi är jättenöjda med resultatet – att på första mästerskapet tillsammans ta medalj och vara med i toppen hela veckan. Framför allt är vi stolta över hur vi tagit dag för dag, race för race och presterat fantastiskt, säger Vilma.

Inte bara européer

I EM:et välkomnas också utomeuropeiska besättningar och det var Martine Grael/Kahena Kunze från Brasilien som var bäst i klassen, men till dem delas inga EM-medaljer ut. Brasilianskorna var favoriter och har dominerat 49erFX-klassen de senaste tio åren och vann OS-guld i både Rio 2016 och i Tokyo 2020. Vilma och Rebecca har bara seglat tillsammans i drygt ett halvår.

Rätt fokus

– Trots att vi inte seglat ihop så länge har vi under vår korta tid tillsammans lyckats bygga upp ett starkt team. Vi har rätt fokus, väldigt kul och båda har mycket erfarenhet som gör oss hungriga efter mer, berättar Vilma och fortsätter:

– Nu ser vi fram emot en veckas vila, innan vi åker ner till Marseille för att träna på OS-vatten tillsammans med hela landslaget. Senare i sommar väntar VM i Kanada.

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler seglade på söndagen hem ett EM-silver i OS-klassen 49erFX i danska Århus.

Förbundskapten Magnus Grävare har följt EM på plats i Jylland. Och han är imponerad:

– Under det halvår som Rebecca och Vilma har seglat tillsammans har de visat sig vara precis så skickliga som vi hoppades att de skulle vara. De har format teamet och samarbetet på ett mycket imponerande sätt. De har förstås massor av detaljer att fila på, så det borde bli ännu bättre. Men konkurrenterna fruktar dem redan nu. Jag är väldigt glad för deras skull. Medaljen här är deras största merit så här långt i karriären, säger Magnus.

Övriga svenska insatser

I Nacra 17 slutade Emil Järudd/Hanna Jonsson på åttonde plats och Ida Svensson/Marcus Dackhammar blev tolva.

I 49er blev Philip Lindblad/Alexander Brorsson bästa svenska besättning på en 58:e plats.

Källa: Svenska Seglarförbundet.

Foto: Jan Nielsen (seglingsbild). Alberte Lindberg (porträttbild).