Ostindiefararen dundrar igång Göteborgs 400-årsjubileum

När Göteborg firar sitt 400-årsjubileum i sommar så är det ostindiefararen Götheborg som står för kanonerna och ett startskott som sent ska glömmas.

Ostindienfararen_Hamnen
När Göteborg firar sitt 400-årsjubileum i sommar så är det ostindiefararen Götheborg som står för kanonerna och ett startskott som sent ska glömmas.

Ostindiefararen Götheborg kommer att spela en central roll i Göteborg den 2–5 juni. Dels genom att man står för startskottet som ska ljuda ur skeppets kanoner. Men också genom att visa upp sig och sin verksamhet under festligheterna.

Stark symbol för Göteborg

– Det känns otroligt roligt att vara en del av staden Göteborgs 400-årsjubileum. Skeppet är en symbol för Göteborgs historia och vi ser fram emot att välkomna allmänheten ombord för att berätta om skeppet Svenska Ostindiska Companiet har också en stark koppling till Göteborgs historia, säger Stefan Björk, ägare av Greencarrier och Götheborg of Sweden.

Viktig historisk roll

Svenska Ostindiska Companiet, verksamt 1731–1813, är ett av Sveriges mest framgångsrika företag genom tiderna. Man spelade en viktig historisk roll för såväl Göteborg som för hela den svenska ekonomin. Chalmers Tekniska Högskola och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är två exempel på institutioner som startades genom välstånd skapat av kompaniet.

Vill sprida kunskap

– Göteborgs 400-årsjubileum är ett tillfälle att både titta bakåt på Göteborgs historia och på utvecklingen framåt. Ostindiefararen Götheborg ger en unik möjlighet att berätta en viktig del av Göteborgs historia, som vi vill att fler ska få ta del av, säger Stefan Björk.

Ostindienfararen Götheborg kommer kommer hem till Göteborgs 400-årsjubileum i sommar.

Öppet skepp för allmänheten

Skeppet, som just nu ligger i Barcelona, kommer till Göteborg 2 juni efter att ha seglat i Europa under cirka 2,5 månad. 2–5 juni kommer skeppet alltså att ligga i Frihamnen och vara öppet för allmänheten som en del av jubileumsfestivalen. Ostindiefararen Götheborg kommer sedan att vara öppen för allmänheten under sommaren, då på Eriksberg i Göteborg.

Fakta Ostindiefararen Götheborg
Götheborg är en kopia av ostindiefararen Götheborg som gick på grund och sjönk vid Hunnebådan i Göteborgs hamninlopp 1745. År 1984 startade en marinarkeologisk utgrävning av originalskeppet och 1995 påbörjades bygget av det nya skeppet. Åtta år senare, 2003, sjösattes Götheborg. 2005–2007 seglade skeppet den historiska rutten till Kina och tillbaka. Därefter genomfördes ett antal expeditioner runt om Europa, den senaste under förra året 2022. I år är det 20 år sedan sjösättningen av Götheborg.
Mer information: www.gotheborg.se

Hamnstopp European Tour 2023
Avsegling från Barcelona: 20 mars
Sète, Frankrike: 23 mars – 27 mars
Gibraltar: 6 april –10 april
Jersey, Kanalöarna: 27 april – 2maj
Rotterdam, Nederländerna: 11 maj –14 maj
Hamburg, Tyskland: 19 maj –23 maj
Göteborg, Sverige: 2–5 juni