Öppna Varv öppnar

Öppna varv öppnar
Öppna varv öppnar

Öppna varv öppnarFredagen den 21 augusti öppnar flytande båtutställningen Öppna Varv på Orust. hamnen.se var i Ellös och kollade in förberedelserna.

Det var mest blå-vitt i hamnen vid Hallberg Rassy-varvet två dagar innan invigning. Ett tiotal båtar i olika modeller med vita skrov och den karaktäristiska breda och blåa fribordslinjen låg vid kaj eller dykdalber.

Resterande platser, som är många, gapade tomma. Först på fredag eftermiddag är hela hamnen full av segel- och motorbåtar.

”I år har vi världspremiär på vår nya Hallberg Rassy 312”, säger Magnus Rassy samtidigt som han är fullt upptagen med att få alla bitar på plats inför invigningen.

Magnus Rassy hade fullt upp inför invigningen.

”Sen har vi 48:an som har genomgått mängder av förändringar och förbättringar. Vi har märkt att våra kunder oftast är ett äldre par som gärna tar med sig ett annat par som gäster. Man vill oftast inte vara mer än fyra ombord, och det oberoende av storlek och modell. Därför har vi skapat en, vad vi kallar super-kabin. Den är likvärdig med en owners cabin i storlek.”

Två av de största modellerna, HR 62, är riktiga långseglare, dels Arne Mårtenssons Yagan och dels Christoph Rassys egna båt.

Båda har loggat närmare 60 000 sjömil sedan sjösättningen för tre år sedan, och båda såg förvånansvärt fräscha ut.

”Nej, jag har inte gjort något speciellt åt teak-däcket”, sa Arne Mårtensson som kommer att tillsammans med hustrun Helene hålla föredrag om sin uppmärksammade långsegling på öppna Varv.

Arne Mårtensson, nöjd med sin båt och långsegling

”En gång skrubbade jag däck ordentligt, men det ångrar jag nästan. Mjuk borste och grönsåpa är bäst. Då får däcket en snygg, blek ton”, sa Mårtensson.

En motorbåt hade hittat sin plats vid bryggan. Det var en Windy 33 Scirocco som premiärvisades på Göteborgsmässan i vintras.

Men en större variant på 44 fot, Windy 44 Chinook, var på ingående, vilken har Sverigepremiär på öppna Varv efter att ha visats på Dusseldorf-mässan.

I år visas drygt 150 båtar från 7,5 m och uppåt i de fyra hamnarna i Ellös, Henån, Kungsviken och Vindön. Bland båtarna finns det i år 25 premiärvisningar.

En nyhet för i år är en tillbehörsutställning även på Vindön. Där visas de marina produkterna i en nybyggd båthall. Precis som vanligt är det även tillbehör utställda på hamnplanen i Ellös.

I Kungsviken firar Malö Yachts 70-års jubileum med ett fullspäckat program. Öppna Varv pågår den 21–23 augusti, fri entré.