Nytt världsrekord för 46 år gammal isbrytare

Polar_Star_Isbrytare
78 grader, 44 minuter, 1,32 sekunder sydlig latitud. Så lyder det nya rekordet fartyg som har försökt stäva så långt söderut som möjligt.

78 grader, 44 minuter, 1,32 sekunder sydlig latitud. Så lyder det nya rekordet fartyg som har försökt stäva så långt söderut som möjligt.

Platsen är inte helt överraskande Antarktis, närmare bestämt 500 meter från kanten av Ross Ice Shelf i Bay of Whales dit den amerikanska kustbevakningens isbrytare Polar Star har nått. En prestation som nu också har noterats av Guinness rekordbok.

Se också:
Ernest Shackletons skepp hittat på 3 000 meters djup
Antarktis okända hemligheter
Sveriges nya isbrytare – större, starkare och renare
Prutläge – dags att skaffa en egen isbrytare

På vägen dit korsade man vatten som tidigare inte har varit farbara men som nu är framkomliga på grund av den globala uppvärmningen.

Brand ombord

Rekordet, och det faktum att man nu har hunnit utforska nya platser, är litet av en revansch för det 46 år hamla fartyget som tidigare har varit olycksdrabbat vid flera tillfällen. Inte minst 2019 då besättningen med nöd och näppe lyckades bekämpa en dramatisk brand ombord.

I Shackletons kölvatten

Bay of Whales fick sitt namn av Ernest Shackleton 1908. Tre år senare etablerade Roald Amundsen ett basläger i viken, varifrån han begav sig ut i sin strävan att bli den första personen att nå Sydpolen.

Stolt besättning

– Besättningen på Polar Star är stolta över att följa i fotspåren av legendariska Antarktisupptäckare som Shackleton, Amundsen och Byrd. Än idag, mer än ett sekel senare fortsätter vi att utforska nya platser och utöka mänsklig förståelse för vår planet, säger kapten William Woityra, befälhavare för Polar Star.