Svenskt världsrekord – över 110 km/h med kite och skridskor

Vad Markus Robèrt och Robin Larsson gjorde på lunchrasten i torsdags? De knöt på sig skridskorna, drog iväg med kitarna och noterade ett halsbrytande världsrekord på på över 110 kilometer i timmen.

Skärmbild 2024-02-05 185229
Nytt svenskt världsrekord – 111 km/h med kite och skridskor

Man kan se det framför sig – hur vännerna Markus Robèrt och Robin Larsson hade rest långt och hur de nu låg i ständig kontakt med meteorologer i väntan på perfekta förhållanden. Bara för att efter otaliga försök och evighetslång bortavaro från sina familjer till slut lyckas slå fartrekordet med kite och skridskor.

Men det var inte så det gick till. Snarare tvärt om då rekord seglingen mest av allt var en impulsgrej som de klarade av på en kafferast.

Ungefär så?

– Nja, nästan. Jag jobbade hemma och satt i en videokonferens den här dagen (läs i förrgår) och såg att det började blåsa friskt ungefär samtidigt som min kompis och sparringpartner när det gäller sådant här ringde. Han hade också noterat de fina förhållande och undrade om jag skulle med.

Sagt och gjort?

– Exakt. Vi stack ut och riggade ordning med allt som krävs för en sejour och – ja det blåste verkligen ordentligt i det norska ovädret som nu hade nått hit till Lidingö. Jag fick god hjälp av kompisar som höll ordning på drake och linor innan jag kom iväg.

Man kan förbereda sig i en halv evighet. Eller så kan man som Markus Robèrt och Robin Larsson sopa hem ett världsrekord på en lunchrast.

Sedan hade ni GPS:er med er för fartnoteringarnas skull?

– Ja, en GPS som har koll på hur fort det har gått. GPS:en är inställd så att den noterar den snabbaste snittfarten under två sekunder.

Och fort gick det verkligen!

– Ja, fortare och fortare faktiskt eftersom det blåste allt hårdare. Jag fick några riktiga hästsparkar till vindbyar och efter 50 minuter var det helt vansinnigt. Jag kollade GPS:en efter varje repa och det såg bara bättre och bättre och bättre ut. Så bra att jag och Robin fick noteringar på 111 km/h i två sekunder och 112 km/h i en sekund. Eller ungefär 60 knop om man så vill. Med det noterades också ett nytt rekord.

Och allt detta klarades av på en lunchrast?

– Ja, det hela tog 59 minuter för att vara exakt varpå jag gick in till mitt vanliga jobb med videokonferens och författande av en forskningsansökan, avslutar Sveriges nyblivne världsrekordhållare med kite och skridskor.