Ingunn drar in över Skandinavien – vågor på 16 meter!

Stormvindar på 51 meter per sekund och vågor på upp till 16 meter. Det är vad våra norska grannar utsätts för när stormen Ingunn drar in. I Sverige har SMHI utfärdat gul varning för hela kustremsan.

Den svenska kusten har visserligen klarat sig relativt oskadd när stormen Ingunn nu drar in över Skandinavien. De som har det tuffare är våra norska grannar. Under natten till torsdag uppmättes våghöjder på över 16 meter utanför landets kust, enligt Båtmagasinet.

Enligt VG har vindstyrkor på upp till 51 meter per sekund uppmätts i Bodø, och myndigheterna har utfärdat varningar om fara för liv för de som trotsar vädret och ger sig ut.

SMHI har utfärdat en gul varning för kuling längs hela den svenska kusten. På västkusten kan man förvänta sig ett rejält blåsigt dygn med vindstyrkor mellan 18 och 24 meter per sekund.

Läs även:
Issäkerhetsrådet: ”Varning för ovanligt lömska isar!”

Men jämfört med fjällandskapet är kusterna skonade.

På mätstationen Stekenjokk i södra Västerbotten har vindstyrkorna varit mer än dubbelt så höga och har sedan morgontimmarna legat en bra bit över det som klassas som orkan.

– Det motsvarar 180 kilometer i timmen. Och man kan ju tänka sig en bil som färdas i den hastigheten; då går det väldigt fort. Det är omöjligt att stå upp när det blåser så mycket, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI, till Dagens Nyheter.