Nytt kraftfullt batteri fördubblar räckvidden

Amprius, en amerikansk tillverkare av litiumjonbatterier, flaggar nu för ett nytt revolutionerande batteri. Med allt vad det skulle innebära för räckvidden till sjöss. Se videon!

Jakt_12_eldriven_motorbat
Amprius, en amerikansk tillverkare av litiumjonbatterier, flaggar nu för ett nytt batteri med oöverträffad energitäthet – med allt vad det skulle innebära för räckvidden till sjöss.

Allt medan den värsta räckviddsnojan uppe på torra land håller på att klinga av så håller den fortfarande motorbåtsfolket i ett järngrepp och gör övergången till elbåtar svår. Något som Amprius Technologies nya batteri skulle kunna råda bot på.

Se också:
Stranas Vd om elbåtens oanade möjligheter
Jakt 12 – Sveriges mest effektiva familjemotorbåt?
Volvo Penta – så möter vi framtidens eldrivna båtliv

I ett pressmeddelande flaggar man nu för ett litiumjonbatteri med en energitäthet på 500 Wh per kilo. Det motsvarar det dubba mot vad vi är vana vid. Hemligheten ligger i det som går under benämningen ”Silicon Anode Platform” vilket innebär att man använder kisel istället för grafit.

Lättare och mindre

– Dessa celler ger en drifttid på 200 procent jämfört med toppmoderna grafitceller. Samtidigt är de lättare och mindre än andra batterier med samma energiinnehåll, säger Jon Bornstein, VD för Amprius Lab.

Amprius, en amerikansk tillverkare av litiumjonbatterier, flaggar nu för ett nytt batteri med oöverträffad energitäthet – med allt vad det skulle innebära för räckvidden till sjöss. Se inslaget från Youtube-kanalen Munro Live.

Fördubblad räckvidd

Sammantaget ska detta innebära en fördubblad räckvidd för eldrivna fordon. Enligt uppgift håller man som bäst att testa de nya batterierna inom flygindustrin. När de kan bli aktuellt för en bredare marknad är dock inte uttalat. Än mindre vet vi när det kan tänkas komma båtbranschen till gagn. Däremot görs stora satsningar på en ny fabrik i Colorado som ska snabba på processen.

Bästa vikt-/effektförhållandet

Förutom lovande ord i form av ett pressmeddelande kan också testföretaget Mobile Power Solutions bekräfta att Amprius nya batteri är världens kraftigaste i förhållande till sin vikt.

Inledningsbilden föreställer den mycket lättdrivna motorbåten Jakt 12.