Ny större hybridbåt från Greenline

Greenline 40 H.
Greenline 40 H.

Greenline 40 H.Hybridbåten Greenline 33 som Hamnen.se provkörde förra året har fått en storasyster på 40 fot. Designspråket är lika klassiskt och egensinnigt som sist och miljötänket detsamma. Men nu ska de locka en mer lyxsuktande publik.

Greenline 33 blev en succé och efterfrågan växte sig snabbt större än varvets leveranskapacitet. Efter 18 månaders produktion hade över 200 exemplar sålts i världen. De få båtar som kom till Sverige såldes snabbt. 

Konceptet är detsamma för den nya större modellen – att skapa en bekväm båt med låga driftskostnader och liten påverkan på miljön till ett relativt lågt pris.

Den kan fås med flera olika motoralternativ varav det mest miljövänliga men också det dyraste är en hybridversion mellan solceller och diesel.

Efter vår provkörning konstaterade vi att ombord på en Greenline ska man inte ha bråttom. Skrovet känns lättdrivet och bekvämt men det är helt klart bäst i farter under tio knop, en siffra som kanske höjs något med det längre skrovet. 

Mest uppskattade vi rymden i salongen med det stora köket och möjligheten att öppna upp mot akterdäcket, vilket kan förlängas med en nedfällbar lucka i aktern. Den rymliga känslan uppnås genom att durken är i samma nivå i salongen och på akterdäck.

Det är en perfekt båt om man vill man vill tillbringa mycket tid i skärgården. För två personer är den fantastiskt lyxig och förmodligen en optimal pensionärsbåt. Vi rekommenderar också starkt att välta till taklucka.

Den nya större modellen ger bättre möjligheter att bjuda över nattgäster än föregångaren då det finns två stora sovkabiner med dubbelkojer. 

Se videoinslaget när vår nitiske båtexpert Magnus Woxén provkör Greenline 33 Hybrid i Stockholms ytterskärgård en vacker höstdag. Han har sällskap av den något excentriske Kapten Franz:

https://www.youtube.com/watch?v=juzK39-89tA


Greenline_40_interior

Greenline_40_gang_dag

Greenline_40_Forpik

Tekniska fakta Greenline 40:
Längd: 11,99 m
 
Bredd: 4,25 m
Djupgående: 0,85 m
Kojer: 4 + 2
Vikt: 8 000 kg
Dieseltank: 700 l
Vattentank: 300 l
Standardmotor: 1 x 55 kW (75 hk)

Fart / Cruise Speed Marschfart/toppfart: 9 knop/7 knop
Motoralternativ:1 x 121 kW (165 hk) / 14 knop 1 x 165 kW (225 HK) / 16 knop 2 x 121 kW (165 hk) / 18 knop 
Elektrisk motoreffekt 20 kW Toppfart/marschfart med elektrisk motor: 7 / 6 knop
CE-kategori: B