Nya Hallberg-Rassy 44 håller på att ta form

 

Snabbare, enklare och bekvämare. Det är vad som utlovas i nya Hallberg-Rassy 44 som dessutom är varvets första modell med dubbla roder och integrerat bogspröt.

Pluggen till skrovet är i det närmaste klar. Även däckspluggen börjar ta form och går det som man hoppas så kommer det första exemplaret att bli färdigt vintern 2016-17. Världspremiär på båtmässan i Düsseldorf 2017.

Det som växer fram är Hallberg-Rassy 44 och stor möda läggs på att få fram en båt som både är snabb och enkel att segla. Grundreceptet är det samma som tidigare, med en synnerligen väl skyddad sittbrunn och den klassiska vindrutan.

Men sedan har HR 44 begåvats med en del finesser som vi inte har sett tidigare på någon modell. Dit hör det integrerade bogsprötet, som inte bara är en halsningspunkt för en code zero eller en gennaker, utan som också underlättar klivet iland i naturhamnen.

En annan ny finess är dubbla roder vilket kan tyckas vara en onödig statusgrej. men som faktiskt fyller en viktig funktion på moderna båtar. VD Magnus Rassy förklarar:

Breda aktrar lyfter
– Moderna båtar allt bredare aktrar för varje modell som kommer och det är ju bra både för båtfarten och för utrymmet längst bak i akterhytten. Men man ska inte blunda för att breda aktrar lyfter när båten lutar och då kan ett enkelt roder i värsta fall tappa greppet. Men med dubbla roder slipper man det problemet.

När det gäller inredningen så finns det flera valmöjligheter. För det lov att vara ett stort U-pentry på styrbord sida? Eller kanske ett rakt pentry på den motsatta sidan?

Mycket att krydda med
Det finns även tillvalsmöjligheter i form av frys, mikrovågsugn, kolfilterfläkt över spisen och till och med diskmaskin.

I salongen finns det flera valmöjligheter när det gäller L-soffa alternativt fåtöljer. Sedan finns det flera möjligheter när det gäller disponering av sovutrymmen (antal kabiner).

Pluggen till skrovet tar form.

Sist men inte minst ska nya Hallberg-rassy begåvas med mycket naturligt ljusinsläpp genom ex stycken flushmonterade skylights och åtta öppningsbara sidofönster samt fyra skrovfönster.

Även fällbar badbrygga är en nyhet som tidigare bara har funnits på de största modellerna.

Världspremiär på båtmässan i Düsseldorf 2017.

Hallberg-Rassy 44

Längd ö a: 14,45 m
Längd skrov: 13,68 m
Bredd: 4,20 m
Djupgående: 2,10 m
Vikt: 13 300 kg
Kölvikt: 5 300 kg
Segelyta med genua: 109,6 kvm
Motor: Volvo Penta D2 (75 hk)
Bränsle: 365 liter
Vatten: 650 liter
Designer: German Frers
Mer info: www.hallberg-rassy.com