Norska fiskefartyg i skottlinjen för rysk militärövning

Läget är spänt i Barents hav där norska fiskebåtar befinner sig mitt i en pågående rysk militärövning. 

KV_Bergen_02
Den norska kustbevakningen några planer på att uppmana fiskefartygen att lämna övningsområdet. 

Den ryska militärövningen, som var utlyst på förhand och som beskrivs som omfattande, har pågått sedan i fredags med ett tjugotal deltagande ryska krigsfartyg.

Se också:
Sverige vässar klorna med nya hypermoderna ytstridsfartyg

Läget kompliceras av att övningsområdet ligger i Norges exklusiva ekonomiska zon som trafikeras av norska fiskebåtar och som vägrar flytta på sig.

Ingen regelrätt kränkning

– Havsrätten ger länder tillåtelse att genomföra militärövningar inom andra länders exklusiva ekonomiska zoner, säger norska UD:s talesperson Ane Haavardsdatter Lunde till Barents Observer.

Den ryska flottan har utfärdat varningar. Bland annat gällande robotar som kan komma att slå ned i närheten av norska Bjørnön som ligger mellan det norska fastlandet och Svalbard.

Vägrar lämna området

De norska fiskefartygen som befinner sig på plats har inga planer på att lämna området. Ej heller har den norska kustbevakningen några planer på att uppmana fiskefartygen att lämna platsen.

– Vi har aldrig varit med om någonting liknande i norska hav. Det här är ett övertramp och det kommer krävas mycket innan vi lämnar, säger Kjell-Gunnar Hoddevik på trålaren ”Atlantic” till NRK.

Övningen är planerad att pågå till och med imorgon tisdag.

Inledningsbilden föreställer Det norska kustbevakningsfartyget KV Bergen som är på plats i Barents hav. Foto Wikimedia Commoms.