Nord Stream – sprängmedel funnet ombord på familjesegelbåt

Rester av sprängmedel ombord på en vanlig familjesegelbåt stärker misstankarna om att den kan ha varit inblandad i Nord Stream-sabotaget.

Segelbat_Nord_Stream
Under utredningen har en familjesegelbåt som färdats i området misstänkts för sabotaget.

Tysk polis håller som bäst på att kartlägga hur en hyrd segelbåt har rört sig veckorna efter den 6 september. Det gäller en segelbåt som kan ha varit inblandad när rörledningarna Nord Stream exploderade i slutet av samma månad. Misstankarna stärks av att man har funnit rester av sprängmedel ombord.

Se också:
Gasläckan i Nord Stream – här är militärens första bilder

– Det är absolut möjligt att använda den här typen av båt, men det är inte förstahandsvalet. Den stora frågan är hur de explosiva anordningarna sett ut, det har pratats om att de är stora och då låter det här osannolikt, säger Oskar Frånberg, föreståndare för Nationellt undervattenstekniskt centrum vid Blekinge tekniska högskola till SVT Nyheter.

Dykare i besättningen

Enligt uppgifterna ska båten ha hyrts från ett företag som är registrerat i Polen, ägt av två ukrainare. Besättningen ska bland annat ha bestått av en läkare och två dykare som ska ha använt falska pass när båten hyrdes.

När EU:s försvarsministrar samlades i Stockholm på onsdagen varnade Tysklands försvarsminister Boris Pistorius för att dra förhastade slutsatser.

Möjliga villospår

– Vi måste ha en tydlig distinktion mellan om det var en ukrainsk grupp som agerade på order från Ukraina, eller om det var en pro-ukrainsk grupp som agerade utan den ukrainska regeringens vetskap, säger han enligt Reuters.

Tänkbart är också att det skulle kunna vara en så kallad “false flag”-operation, alltså att någon annan lagt ut spår som pekar mot Ukraina.