Nära storskräll trots tuffa vindar för tjejerna i VOR

Det blev en minst sagt utmanande kappsegling för VOR-teamen utanför Kapstaden idag med vindar upp till 15 m/s. Tjejlaget SCA var på väg att göra storskräll. 

Dagens In-Port Race, en kort kappsegling utanför hamnen i Kapstaden, avgjordes i friska vindar på upp till 15 m/s. Abu Dhabi Ocean Racing och deras brittiska skeppare Ian Walker startade bäst och fick snabbt ett tryggt försprång. De lyckades behålla sitt övertag under de tre varven runt banan även om de utmanades av konkurrenterna på upploppet.

– Vi fick en bra start och besättningen jobbade riktigt bra idag. Jag tappade andan bara av att titta på dem, säger Ian Walker som också vann den första långa etappen i Volvo Ocean Race 2014-15.

Närmast bakom var Team SCA i en hård kamp med nederländska Team Brunel. SCA hade ett litet övertag fram tills Team Brunel passerade dem vid den sista rundningen.

– Det var en bra eftermiddag. Vi gjorde vissa saker rätt och andra saker fel men vi är väldigt nöjda med att ha tagit vår första pallplats i Volvo Ocean Race, säger Team SCA:s skeppare Sam Davies.

Foto: Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team slutade fyra. Efter att ha imponerat stort med en andraplats i etappen till Kapstaden ser de fram emot nästa delsträcka som startar på onsdag och går till Abu Dhabi.

– Vi tog oss genom många jobbiga situationer på vägen hit men var ändå nära att vinna och det ger oss mycket energi inför fortsättningen, säger Martin Strömberg.

Alla In-Port Race utgör en egen tävling, Volvo Ocean Race In-Port Series, med en poängställning som är separat från havsetapperna. Dagens segling räknas alltså inte till den stora tävlingen där vinnaren tilldelas den stora Volvo Ocean Race-bucklan. Men om flera lag skulle sluta på samma poäng efter den sista etappen till Göteborg kommer ställningen avgöras utifrån vem som lyckats bäst i In-Port-serien.

Svenska Team SCA seglade in på en tredje plats när Kapstadens in port-race i Volvo Ocean Race avgjordes på lördagen. Växlade vindar och ständiga skiften innebar en spännande tävling och en tuff kamp mellan Abu Dhabi, Team SCA och Team Brunel, där Abu Dhabi – som också vann första etappen mellan Alicante och Kapstaden – tog hem segern i det timslånga in port-racet.

Tjejbåten hade länge grepp om andraplatsen men en chansning ut mot högerkanten på sista kryssen gjorde att Brunel kunde gå om.
Foto: Rick Tomlinson.

Det var verkligen svårseglat utanför Kapstaden idag. Vinden kom ibland från nordväst och ibland från sydöst – och varierade mellan 4 till 15 m/s.

– Det är inte lätt att segla i sådana här förhållanden. Det kändes som om vi alltid hade fel segel uppe och vi fick kompromissa hela tiden. Det var långt ifrån ett perfekt race för oss, men vi gjorde heller inga stora misstag. Jag skulle säga att vi gjorde lite mer rätt än fel, sade skepparen Sam Davies direkt efter racet.

Resultat In-Port Race Kapstaden
1. Abu Dhabi Ocean Racing – 15:06:57 -1pt

2. Team Brunel (NED) 15:08:00 – 2pts

3. Team SCA (SWE) 15:09:04 – 3pts

4. Dongfeng Race Team (CHN) 15:09:22 – 4pts

5. Team Vestas Wind (DEN) 15:11:25 – 5pts

6. Team Alvimedica (USA/TUR) 15:16:14 – 6pts

7. MAPFRE (ESP) 15:18:32 – 7pts

Se hela In-Port Racet i Kapstaden i repris här!

Direkt efter målgången av första etappen fick seglarna några dagar ledigt. Här kan ni se vad de hade för sig. De låg inte direkt på latsidan.

En sammanfattning av första etappen på under fem minuter.