Missil riskerade att avfyras – Stora Bält fick stängs av

Ett teknikfel ombord på den danska fregatten Niels Juel gjorde att en missil riskerade att avfyras. Luftrum och fartygstrafik i danska Stora Bält tvingades stoppas.

Den danska fregatten Niels Juel riskerar att skjuta av en missil av misstag på grund av teknikfel.

Felet på missilens så kallade utskjutare, som inte gick att avaktivera, uppstod vid ett test. Specialister på missilsystemet tog sig i all hast ut till fregatten och anlöpte under torsdagseftermiddagen. Under de spända timmarna fick såväl vattenmassorna som luftrummet kring Stora Bält stängas av.

”Kan flyga några kilometer”

Enligt uppgifter rörde det sig endast om utskjutningsrampen som aktiverats. Därmed fanns det aldrig någon risk att missilen skulle kunna explodera eller nå längre än vad utskjutningsrampen tillåter. Däremot var risken att den 800 kilo tunga missilen skulle kunna ”flyga några kilometer bort” överhängande. Detta bandade det danska försvaret ut i ett pressmeddelande.

Luftrummet avstängt

Som en försiktighetsåtgärd beslutade försvaret att stänga luftrumemt och ställa in all sjötrafik. Området för fara beräknar sträcka sig fem till sju kilometer från marinstationen i Korsør och på en kilometers höjd över vattnet i södergående riktning.