Match Cup Sweden – prestigefyllt sjöslag i Marstrand i juli

Prestige på vattnet och folkfest på land. Det är vad som utlovas när världens bästa seglare samlas för ett sjöslag i Marstand den 1-6 juli.

Mastbrott GKSS Match Cup - Dan Ljungsvik
GKSS Match Cup brukar innebär tuffa dueller och en del oväntad dramatik – som när fotografen Dan Ljungsvik lyckades fånga ett mastbrott på bild.

Det sägs vara en av seglingsvärldens mest prestigefyllda tävlingar och lockar världens yppersta seglarelit. Åtta av de nio främsta skepparna i världen kommer till start, bland andra världsettan och förra årets tvåa Chris Poole, USA, världstvåan Eric Monnin, Schweiz och hemmafavoriten Johnie Berntsson, GKSS. Alla inställda på att sopa hem GKSS Match Cup Sweden som är en av de fyra World Tour tävlingarna på World Matchracing Tour.

Gilmour, Coutts, Ainsle, Hansen…

Det är helt fantastiskt att vår tävling lockar alla de bästa seglarna år efter år. Vi i GKSS är oerhört stolta att få kunna arrangera en tävling på absolut världsnivå, kommenterar Thomas Rahm, klubbchef i GKSS. Sedan 1994 åren har väldigt många av segelsportens storstjärnor tävlat här i Marstrand. Seglare som Peter Gilmour, Russel Coutts, Ben Ainsle, Magnus Holmberg och Björn Hansen har alla duellerat på tävlingsbanan vid klipporna på Marstrand.

Extra spännande, kan tyckas, är att två unga svenska skeppare från Göteborg som dessutom är bröder, kommer till start. Marius och Theo Westerlind har visat framfötterna på juniornivå och senast i helgen lyckades Theo vinna wildcard-platsen genom att besegra internationellt motstånd i kvaltävlingen Spring Cup i Långedrag.

”En riktig folkfest”

– GKSS Match Cup firar i år 30-års jubileum och är mer än bara en tävling. Det är en folkfest där seglingsentusiaster, företag och båtfolk samlas för att njuta av sporten och knyta kontakter. Det här är en unik möjlighet att uppleva segling på absolut högsta nivå och samtidigt ta del av ett fantastiskt community, säger Mattias Rahm, evenemangsansvarig på GKSS.

Både damtävlingen och tävlingen i öppna klassen är del av världsomspännande World Matchracing Tour. 2023 besökte ca 50 000 personer evenemanget.

Titelförsvarare i damklassen är Anna Östling och hennes Team WINGS. I öppna klassen är Björn Hansen regerande mästare.

Deltagarlistan – öppna klassen (siffran motsvarar placeringen på världsrankingen):

1 Chris Poole USA
2 Eric Monnin SUI
3 Johnie Berntsson SWE
4 Jeppe Borch DEN
6 Matti Sepp EST
7 Aurelien Pierrox FRA
8 Rocco Attili ITA
9 Nick Egnot Johnson NZL
109 Marius Westerlind SWE
185 Theo Westerlind SWE