Maserati ska bli först att foila över Atlanten

<

I detta nu kappseglar två av världens absolut häftigaste trimaraner över Atlanten. Maserati har foils och tidigare så framgångsrika Phaedo seglar utan. 
Följ den hisnande kampen i farter över 40 knop!

Italiens galnaste seglare (!) Giovanni Soldini köpte VO 70:an Ericsson 3 efter Volvo Ocean Race 2008-2009.

Hans mål var att ställa upp i påföljande upplaga av Volvo Ocean Race men av olika anledningar satsade han istället på att segla så snabbt som möjligt till och från olika platser och under vägen sikta på att sätta ett gäng rekord. 

Uppenbarligen förstod han snart att kölbåtar är lite för tröga och gjorde det enda vettiga draget – att satsa fullt ut på fart genom att köpa sig en trimaran. 

Men det blev inte vilken trimaran som helst utan den som Team Gitana utvecklat för att foila över världshaven (skrolla en bit ner i artikeln).

Gitana lämnade projektet för att helhjärtat gå vidare med sin foilande kölbåt som nu seglar non-stop runt jorden i Vendée Globe.  

Nu siktar Giovanni och hans MOD 70 Maserati på att bli den första båten som foilar över Atlanten. Som om inte det vore nervkittlande nog så har de rekordslaktaren Phaedo 3 som påhetsare. 

Starten för RORC Transatlantic gick vid Lanzarote och de båda MOD 70-trimaranerna Maserati och Phaedo ledde flottan.

Precis som i pågående Vendée Globe går nu spännande spekulationer kring om foiling på havsgående trimaraner funkar. Om det är  det snabbaste alternativet eller bara rakt upp och ner (bokstavligt) livsfarligt. 

Efter första dagarna är separationen stor mellan båtarna men det beror mest på att de valt helt olika vägar och att de fastnat i olika vindar. Routingen säger att de snart kommer att mötas igen och det kan till och med bli lite av en omstart. 

Giovanni Soldini har tidigare jagat rekord med en VO 70. Nu är han första att satsa på foiling över Atlanten.

Giovanni Soldini rapporterade följande efter två dygn ombord:

– Vi har haft väldigt ostadiga vindar men ändå fått en bra känsla för båten. Vi har foilat fint i de långa Atlantvågorna och är riktigt nöjda med hur foilsen tacklar de stora sjöarna. Vi hade bra vindar under natten och trots totalt mörker loggade vi mellan 33 och 36 knop med en topp på 38 knop. Det var ganska spännande. 

Phaedo 3 har slaktat rekord under 2015 och 2016 i såväl Västindien som i Medelhavet, runt Irland och olika Brittiska öar. 

Så här såg det ut när starten gick utanför Arrecife.

Maseratis högsta uppmätta toppfart innan racet startade var 43,5 knop. Phaedo har mycket mer erfarenhet och har avverkat otroligt många mer sjömil på sin optimerade MOD 70 än vad Maserati hunnit med. Och även om hon kanske inte har samma toppfart så har hon bra chans att bli först till målet i Grenada. 

Följ trimaranernas kamp i RORC Transatlantic här!