Marinen höjer beredskapen med ännu en korvett

HMS_Gavle_moderniserad
Korvetten HMS Gävle har genomgått en större modernisering under ett antal år, men återgår till tjänst i Marinen.

Korvetten HMS Gävle har genomgått en större modernisering under ett antal år men återgår nu till tjänst i Marinen med betydligt effektivare vapenverkan.

Moderniseringen av HMS Gävle och systerfartyget HMS Sundsvall innebär framför allt att gammal teknik har bytts mot ny.  Resultatet är effektivare vapenverkan i strid på, över och under vattenytan.

Eller som Marinen uttrycker det:

De tidigare korvetterna av Göteborgsklass blir efter genomförd modernisering korvetter av Gävleklass.

Särskilt välkommen

– Jag välkomnar HMS Gävle med besättning tillbaka till flottiljen, nu har vi ännu ett fartyg som kan bidra till den ständigt pågående sjöövervakningen och delta i förmågehöjande övningar. Med tanke på hur omvärldsläget har utvecklats är hon ett särskilt välkommet bidrag som kommer att göra skillnad, säger Robert Schöllin, chef för Fjärde sjöstridsflottiljen.

HMS Sundsvall på gång

Arbetet har utförts vid Saabs varv i Karlskrona som nu fortsätter arbetet med systerfartyget HMS Sundsvall, som beräknas kunna levereras till Försvarsmakten senare i år.

 

HMS Gävle – nu med modernare teknik samt bättre spaningsradar och eldledning. Foto: Melina Westerberg och Maja Hansson/Försvarsmakten.

Flera nya system

Några av förändringarna på fartygen är en helt ny sensorpark med bättre spaningsradar och eldledning, nya system för stridsledning och navigation och totalrenovering av skeppsköket.

Tog tid

HMS Gävle togs ur tjänst 2012 för halvtidsmodifiering. Med anledning av Försvarsmaktens ekonomiska situation försenades processen, men arbetet återupptogs senare.

Försvarsmakten välkomnar nu den förstärkning och tillväxt som korvetterna innebär.

Inledningsfoto: Maja Hansson/Försvarsmakten

Se också:
Svenska försvarets råd till båtfolket inför sommaren
Svenska superubåten HMS Halland vässar klorna
Svenska Marinen utför allt mer avancerade stridsövningar
Militären efterlyser tips om misstänkta ubåtar