Mäktigt franskt amfibiefartyg pustar ut i Frihamnen

Nu finns chansen att beskåda ett 200 meter långt franskt helikopterbärande amfibiefartyg som laddar om efter tuffa övningar med Stockholms- och Älvsborgs amfibieregemente i Baltops 24.

Franskt-amfibiefartyg-Stockholm
Det franska amfibiefartyget FS Mistral vilar upp sin besättning i Stockholm.

FS Mistral är ett helikopterbärande amfibiefartyg med landstigningsförmåga och kan med sina 200 meter i längd och 32 meter i bredd bära upp till 16 helikoptrar av NH90-klass samt fyra landstigningsfarkoster. Fartyget besöker Stockholm för att vila besättningen och fylla på förråd.

Fransmännen visar musklerna

Under övningen Baltops genomfördes ett så kallat högnivåbesök ombord på FS Mistral, där Sverige var inbjuden gäst. Besöket bjöd på en förevisning av franska förmågor och erbjöd möjlighet till samtal mellan de båda nationerna.

Franskt-amfibiefartyg-till-havs
FS Mistral är ett helikopterbärande amfibiefartyg med landstigningsförmåga och kan med sina 200 meter i längd och 32 meter i bredd bära upp till 16 helikoptrar.

Under helgen går det inte att besöka fartyget ombord. Önskar du få en glimt av fartyget går det att se på håll från avspärrningarna vid Frihamnen i Stockholm.