Mästarnas Mästare –livesändningen i repris

OS-bronsmedaljören i Laser, Rasmus Myrgren, tog tillsammans med sin tränare Thomas Rahm, Axel Rahm och SM-vinnaren i 49er – Carl P Sylvan – hem segern i Mästarnas Mästare 2014 i Båstad 11-12 oktober. Se repriserna från livesändningen här ovan.

Det var en adrenalinstinn final med spänningen på topp och besättningarna slogs om medaljplatserna in i det sista. Ändå stod det relativt tidigt klart att det var Rasmus Myrgren med team, som skulle segla över mållinjen först.

– Jag hade en duktig besättning med mig i båten och vi samarbetade fint genom alla racen. Vi fokuserar stenhårt när det gäller och vågar välja egna vägar, säger en strålande glad Rasmus Myrgren, när han precis kommit upp från det lika obligatoriska som ofrånkomliga segrarbadet.

För nionde året har flertalet av de runt 50 svenska mästare som varje år utses i olika seglingsklasser samlats till Mästarnas Mästare. Det två dagar långa eventet i Båstad är idag ett av de mest prestigefulla inom svensk segling. I år stod 34 svenska mästare och 5 wildcards vid startlinjen, redo att ge sig ut på havet för att göra upp om vem som är allra bäst av de bästa; vem som är Mästarnas Mästare.

Ny båttyp
Nytt för i år var att seglingarna avgjordes i båttypen J/70, mot tidigare CB 66 Racer. Banorna är korta och koncentrationen, taktik och manövrarna måste vara på topp.


– Det är en speciell känsla att vinna Mästarnas Mästare där Sveriges bästa seglare är med – och det känns fantastiskt! Hela arrangemanget är som en stor firmafest för oss seglare. Vi har en chans att prata om säsongen som varit, satsningar som kommer och samtidigt känna på varandras form ute på havet, fortsätter Rasmus Myrgren, som även vann Mästarnas Mästare 2012 med i grunden samma besättning.

Tajt final
Stefan Rahm, Svenska Seglarförbundets sportchef, är mycket nöjd med årets tävlingar och menar att finalomgången var den tajtaste och mest spännande genom åren.

– Seglingarna har löpt perfekt och vi är glada över hur väder och vind har växlat på ett gynnsamt sätt under dagarna. Först en något mer glassig solskenssegling i relativt svaga vindar och nu under finaldagen med bättre drag i vindar och byar, vilket gjorde att seglarna fick en större utmaning. Dessutom har vår livesändning på webben, där vi i år satsat ännu mer än tidigare år, gått över förväntan.

Livesändingarna på webben, som görs i samarbete med Hamnen.se, har i år lockat fler följare än någonsin tidigare.

– Det är en lyckad satsning och ett sätt för oss att sprida seglingen till fler. Segling är en spännande sport och med Mästarnas Mästare har publiken en fantastisk chans att både följa tävlingarna direkt på plats med kommentatorer, eller genom att följa våra webbsändningar, säger Stefan Rahm.

Resultat Mästarnas Mästare 2014:

1. Rasmus Myrgren, Carl P Sylvan, Axel Rahm och Thomas Rahm (GKSS)

2. Anton Dahlberg,Viktor Cuikerman, Per Thorsell, Nils Dahlberg (KSSS)

3. Johan Qviberg, Jakob Gustafsson, Martin Nilsson (Stockholms YK)

Se alla resultat här.


Alla bilder: Pekko Svensson/Sailing Båstad.
Följ Sailing Båstad på Facebook.