Skippos Gotland Runt – seglarguruns bästa tips inför starten

Han har avverkat fler sjömil i havskappsegling än så gott som alla – och han vet vad han talar om. Här är Magnus Woxéns bästa tips inför det som väntar i årets Gotland Runt.

Guru och havskappseglingsveteran. Båda benämningarna funkar på Magnus Woxén som seglade sitt första Ocean Race redan när denna legendariska uppgörelse runt jorden gick under namnet Whitbread Round the World Race.

Lyssna och lär!

Det finns med andra ord goda skäl att spetsa öronen när han nu delar med sig av sina bästa tips till Skippos besättning. En besättning vars samlade erfarenhet av havskappsegling för sin del är högst begränsad.

Bland annat gäller det att ha god ordning ombord och att allt är sjöstuvat ordentligt. Förbered också allt som kan förberedas före starten. Speciellt som man nu kan förvänta sig riktigt stökiga förhållanden. Det gäller också riggen som bör spännas och anpassas inför det som väntar. Man. Vill inte ha för bukiga segel.

Väl ute gäller det att hela tiden tänka på viktfördelningen ombord. Upp med allt manfolk som inte har något annat viktigt för sig i lovart. Punkt. På så sätt blir båten inte bara snabbare utan också lättare att hantera.

Håll dig kvar ombord!

Använd livselen som är vad den heter. En sele som håller besättningen kvar i livet om fan är framme.

Vila när du kan och se till att omedelbart få vaktschemat att rulla på. Glöm inte bort att äta och dricka. Planering!

Så fortsätter det med tips som kan vara helt avgörande i stort och smått.

Se videon!