Lyxigt skärgårdshus på Storholmen – ett stenkast från stan

Då och då händer det att vi dyker på ett ö-boende utöver det vanliga. Detta är ett sådant tillfälle. Spana in drömboendet på Storholmen utanför Lidingö.

Drömboende-Storholmen-inledning-alt2
Drömboende på tröskeln mellan storstaden och skärgården med egen brygga och segelbåtsdjup.

Ett arkitektritat hus på idylliska Storholmen med egen brygga och segelbåtsdjup. Redan där hajar vi till. Men vänta – det kommer mer. För till detta kommer sedan frestelser som stora glaspartier, natursten, makalös sjöutsikt, bastu och pool.

Vi har alltså att göra med ett skärgårdsboende utöver det vanliga och där mäklarfirman Edward Partners också lockar med söderläge, badrum i öländsk kalksten, luftig planlösning och mycket mer.

Totalt bjuds fyra rum, en boarea på 90 kvadratmeder och en tomt på 822. Förutom huvudhuset finns också ett charmigt vinterisolerat gästhus om ca 40 kvadratmeter som hör till fastigheten. Ett hus där man kan inkvartera gäster på lagom avstånd men som också lämpar sig för uthyrning, kontor eller generationsboende.

Från Storholmen kan man pendla reguljärt med SL-båt året om till Mor Annas brygga, Djursholm, Sticklinge och Ropsten, om man nu inte nödvändigtvis känner att man vill åka egen båt i ur och skur.

På Storholmsöarna finns enligt Wikipedia 300 fastigheter, varav 230 är bebyggda. Av dessa är 160 st sommarbostäder och 70 st permanentbostäder. En rik flora av olika byggnadsstilar representerade, merparten mindre trähus, som sträcker sig över en tidsperiod från slutet av 1700-talet fram till idag.

Villa Kassman på Storholmen

På senare år har både det ena och andra lyxiga huset vuxit fram på Storholmen. Men ännu är den mest framträdande byggnaden den stora stenvillan, Villa Kassman, med anlagda vattendammar som uppfördes av bankir Gunnar Kassman (1878-1970). Villan och trädgården med tillhörande flygelbyggnader påminner om en svunnen epok i början av 1900-talet då flera förmögna stockholmare köpte hela öar i Stockholms skärgård och uppförde stora sommarresidens.

Priset är ännu inte fastställt på den moderna villan på Punschvägen. Men bildspelet ovan vittnar om att ägarna inte sparat på krutet.