Långtur – Jari, 64, simmar till Helsingfors

Man kan förstås ta finlandsbåten. Eller så kan man som Jari Cennet Tammi, 64, simma hela vägen från Stockholm till Helsingfors. Nu bär det av!

Simma_till_Finland_inledningsbild
Man kan förstås ta finlandsbåten. Eller så kan man som Jari Cennet Tammi, 64, simma hela vägen från Stockholm till Helsingfors.

Vi talar om en sträcka på motsvarande 50 landmil. Och vi talar om en jädrans massa simtag. Men det är ingenting som skrämmer Jari Cennet Tammi, 64, från att kasta sig i det blå och ta sig hela vägen till Helsingfors för egen maskin.

Fler galna långturer:
Över Atlanten i en rekordliten segelbåt
Friskförklarad – firar med en roddtur på 2000 kilometer
Från Kanarieöarna till Västindien – i roddbåt

Med sig har han en noggrant uträknad mängd proviant i en drygt två meter lång uppblåsbar kajak som han släpar efter sig. Går det som han hoppas så har han fast finsk mark under fötterna till slut.

Andra försöket

Galet? Det må vara. Det är heller inte första gången som Jari ger sig ut på långtur. För två somrar sedan simmade han från Oaxen i Södertälje till Öregrund, en sträcka på 328 km. Han har också gjort ett tidigare försök att simma sträckan Stockholm – Helsingfors men var tvungen att bryta mitt ute på Ålands hav. Inte för att han var trött utan för att GPS:en började plötsligt började ge högst tveksamma, för att inte säga felaktiga, kursangivelser.

Plockades upp av polisen

– Så det var bara att kravla upp i kajaken och trycka på larmsignalen. Efter en timme och fyrtio minuter blev jag upplockad av den finska gränspolisen, säger Jari.

Jari Cennet Tammi i hårdträning inför den 50 landmil långa simturen.

Men den här gången kommer du att simma hela vägen?

– Ja, jag lärde mig en hel del av det förra försöket. Bland annat kommer jag att ha inte mindre än tre GPS:er med mig. Sedan har jag en uppdaterad plan för att hantera vindar och strömmar.

Hur kommer man på en idé som den här?

– Man kan säga att det börjar med att jag jag gick upp i vikt när jag jobbade som säljare i Spanien. Det ledde i sin tur till att jag började motionsimma i allt större omfattning tills pandemin kom och stängde alla simhallar. Då föddes idén att simma i riktiga havet och på den vägen är det.

Nu i helgen (lördag den 10/6 2023) bär det av mot Helsingfors.

Var och när startar du på lördag (den 10/6 2023)?

– Det håller jag hemligt för att inte riskera att bli störd och försenad.

Men vi kan väl höras och sammanfatta äventyret när du kommer i mål?

– Absolut, avslutar Jari Cennet Tammi.

Bilderna är från ett annat tillfälle.