Kraschade i 80 knop – nu faller domen mot föraren

Det var i ”Speedchallenge” i Stockholm för två år sedan som en extrem muskelbåt med 2 300 hästkrafter slog runt 80 knop. Nu döms föraren för grovt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i sjötrafik.

Speedchallenge_båtkrasch
Föraren i den dramatiska båtkraschen där en extrem muskelbåt slog runt i ”Speedchallenge” för två år sedan döms nu till villkorlig dom.

Det skulle komma att handla om höga farter i en jippo-betonad uppgörelse mellan några av landets mest extrema fartvidunder till sjöss. Under ett uppvärmningsvarv gick det dock väldigt snett för en av de mest extrema båtarna, en Outerlimitis SV-43 med totalt 2 700 hästkrafter.

Slog runt i 80 knop

Mellan Fjäderholmarna, Lidingö och Värmdölandet ska båten på något vis ha vält. Fyra personer befann sig ombord, alla vuxna. Föraren plockades upp med helikopter och övriga i besättningen med ambulans.

– Det blev rörigt, minst sagt, många var chockade och det verkade inte finnas några direkta förberedelser kring om en olycka skulle hända, rapporterade ett ögonvittne som befann sig nära olycksplatsen till dåvarande Hamnen – numera Skippo.

På sjukhuset kunde man konstatera allvarliga skador med ”blödningar i hjärnan och omfattande kroppsskador” hos två av passagerarna. En tredje passagerare bröt näsbenet och fick bland annat skador på en halsnerv. Föraren själv förlamades i delar av kroppen med kraftigt begränsad rörelseförmåga i armar och händer.

Båten, en Outerlimits SV 43 har Skippo lärt känna som en väldigt potent muskelbåt som med sina 2 700 hästkrafter är god för upp till 140 knop. Vid olyckan bedömer tingsrätten att farten ska ha rört sig i ungefär 80 knop.

Villkorlig dom och skadestånd

Nu döms föraren som nekar brott och framhåller fabrikationsfel på båten, en företagsledare i 60-årsåldern, som nekar brott och framhåller fabrikationsfel på båten, till villkorlig dom och skadestånd på 40 000 kronor för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i sjötrafik.