Föraren åtalas efter den svåra olyckan i Speed Challenge

Förra sommarens farttävling för extrema muskelbåtar slutade illa för en deltagare som slog runt utanför Fjäderholmarna i Stockholm. Nu åtalas föraren för grov vårdslöshet i sjötrafik samt grovt vållande till kroppsskada.

Speed_Challenge_Atal
En Outerlimitis SV-43 med totalt 2 700 hästkrafter slog runt i farttävlingen Speed Challenge.

Det var i juni förra året som några av landets mest extrema muskelbåtar samlades för att göra upp i ”Speed Challenge”. En hastighetstävling som skulle köras mellan Nacka, Lidingö och Stockholms inlopp.

Under ett uppvärmningsvarv gick det snett för en av de mest extrema båtarna, en Outerlimitis SV-43 med totalt 2 700 hästkrafter som slog runt i hög fart. Av de fyra personerna som befann sig ombord fördes samtliga till sjukhus varav en person med ambulanshelikopter.

Se också:
Allvarlig båtolycka i Stockholm – två svårt skadade

Polisen utredde olyckan som vållande till kroppsskada, vårdslöshet i sjötrafik samt brott mot sjöfyllerilagen. Det sistnämnda avskrevs dock under utredningens gång. Åklagaren menar att båten har framförts grovt vårdslöst. Föraren är av en annan åsikt och nekar till brott. Området är en av Sveriges mest trafikerade leder med stora oregelbundna svall som många gånger är svåra att förutse. Några tecken på eventuella fel på båten har inte upptäckts.

”Det gick mycket fort”

Enligt vittnen gick det mycket fort när båten slog runt. De båda passagerarna som satt bak i båten fick fick näsbensbrott, utslagen funktion på överarmsmuskeln och nedsatt funktion av handleden, respektive blödning under hårda hjärnhinnan, hjärnskakning och avsliten muskel i axeln, skriver Nacka Värmdö Posten.

Det gick väldigt snett för en Outerlimitis SV-43 under förra sommarens Speed Challenge. Nu åtalas föraren för grov vårdslöshet i sjötrafik samt grovt vållande till kroppsskada.

Bröt nacken

Än värre gick det för navigatören som fick blödningar i hjärnvävnaden, slitskador på lungan, revbensbrott, samt njurskador. Föraren bröt nacken och låg länge helt förlamad på sjukhus men är nu på bättringsvägen.

2 700 mullrande hästkrafter

Den olycksdrabbade båten är en Outerlimits SV-43 i öppen version. En 13 meter lång muskelbåt som har 2 x 1 350 hk och som väger strax över 4 000 kg. En likadan modell men med tak sägs vara god för 180 mph (156 knop).