Knölval dök upp vid Smögen – mitt bland badgästerna!

En grupp badgäster i Kungshamn och Smögen fick ett ovanligt slut på sin midsommarhelg. Plötsligt kom en knölval på sex meter upp ovanför ytan. Kustbevakningen fick rycka ut till platsen.

KBV-knolval-smogen-vastkusten
En grupp badgäster fick sig ett spektakulärt avslut på midsommarhelgen när en knölval plötsligt dök upp mitt ibland dem.

Det var mot slutet av midsommarhelgen som en grupp patrullerande kustbevakare fick åka ut på ett minst sagt okonventionellt uppdrag. När telefonen ringde var det badgäster på en strand i Kungshamns kommun som ringde in om att de sett något högst ovanligt. I vattnet intill stranden simmade nämligen en knölval.

Kustbevakarna tog sig snabbt till båten och satte kurs mot badstranden. Där började de på en gång med att uppmana badgästerna att hålla avstånd och upprätta ordning så att ingen skulle riskera att komma till skada, varken val eller människor.

Håll avstånd till valar

Att valen som nu siktats vid stranden i Kungshamn befinner sig där den gör kan bero på ett sviktande hälsotillstånd, vilket gör det extra viktigt för nyfikna badgäster att hålla behörigt avstånd.

– Kom inte för nära, man kan förundras och titta – på håll. Ser man att den beger sig mot kusten där det är folk ska man ringa Räddningstjänsten eller Kustbevakningen. Kommer de in nära kusten så är det ofta för att dö, och då kan det vara väldigt stressande för dem, säger Katarina Rech som arbetar för Sotenäs kommun och är insatt i ämnet, till P4 väst.

Dök även upp i Smögens hamn

I kommentarsfältet hos Kustbevakningen,som delat bilderna på det enorma djuret, påtalas det hur valen rört sig till andra sidan av halvön och under kvällen siktats i Smögens hamn.

– Det var  ju helt fantastiskt, vi har lyckan att få se många häftiga djur här på våra kust, säger Katarina Rech som hade varit ute med båten och var på väg in i hamn när hon såg knölvalen.

Knölval i Kungshamn

Knölvalen vid Kungshamn är enligt Kustbevakningens experter en ganska ung val då den inte mäter mycket mer än sex meter. En fullvuxen knölval blir ofta dubbelt så stor och väger uppemot 30 ton.

Nyligen berättade vi på Hamnen om Dennis som fått syn på en liknande individ fast i Ålands skärgård. Den knölval Dennis såg var dock bra mycket större och på öppet vatten.