Dennis fick sällskap av knölval – simmade intill båten

Dubbelt så lång som båten och uppemot 35 ton. Mötet med knölvalen i Ålands skärgård fick Dennis och hans vänner att gnugga sig i ögonen. Men att valar vandrar i Östersjön är inte helt ovanligt.

knolval-ostersjon-aland-spektakulart
En knölval simmade bredvid Dennis Blomster och hans vänner under deras fisketur i Ålands sydöstra skärgård. Foto: Max Blomster.

Sextonåriga Dennis Blomster var ute i Ålands sydöstra skärgård under lördagen. Då fick han sig en överraskning som gjorde att han knappt trodde sina ögon.

– Vi såg den först när den dök upp till ytan. Då var den kanske 300 meter från oss när den kom till oss för första gången, säger Dennis Blomster till Hufvudstadsbladet

Det som fick Dennis och hans vänner att reagera var inget mindre än en knölval.

På turen hade kompisgänget lagt ut trollingspön i hopp om att fånga lax. Men istället fick de syn på en val stor som en buss. Det var inte heller något kort besök vännerna fick. I över en timme simmade det enorma djuret intill båten.

– Den kom närmare och närmare, för att till slut stanna vid vår båt och dyka upp och ned fyra–fem gånger alldeles intill oss. Den var dubbelt så lång som vår båt, 10–12 meter skulle jag tro. Vi såg den på ekolodet hela tiden, säger Dennis till tidningen.

För att inte störa valen beslutade sig Dennis och hans vänner för att dra upp de djupriggar de använt.

Tidningen Ilta-Sanomat, som var först med att rapportera om mötet mellan fiskarna och valen, skriver att valen synts på nytt dagen därpå. Då hade den tagit sig strax söder om Eckerö på Åland.

Man har även varit i kontakt med en expert som utifrån de bilder Dennis och hans vänner tagit kunnat bekräfta att det inte råder några tvivel om att det är just en knölval de stött på.

Inte första gången knölvalar vandrar i Östersjön

För fem år sedan inträffade en liknande händelse utanför Sandhamn. Då pratade Hamnen med Björn Sorkin. Händelsen var likartad men det rörde sig då om fler än en val.

Men det har siktats valar i svenska vatten senare än så. Under våren 2021 bärgades ett knölvalskadaver på Öland.