Jorden runt på biodiesel

Det gjordes ett försök för två år sedan, men då var den knappt 24 meter långa motortrimaranen Earthrace tvungen att bryta efter 51 dygn till havs.
Nu är Pete Bethune och hans besättning på väg runt jorden igen, ofta i farter på 40 knop. Earthrace drivs med biodiesel.

 

När de tydligaste reklamflosklerna är bortredigerade lyder Navicos pressmeddelande så här:

Earthrace är en unik 78-fots (23.75 meter) trimaran byggd i kolfiber. Båten drivs med biodiesel.

Rekordförsöket jorden runt ställer stora krav på besättning, båt och utrustning eftersom Earthrace har en toppfart på 40 knop.

Adam Carlson, navigatör på Earthrace säger att:
”Båten är utrustad med två radarskärmar vilket innebär att vi kan ha två personer på vakt hela tiden som följer stormar och dåligt väder. Allt för att optimera navigationen för att få den bästa rutten. Annan utrustning ombord är; VHF-radio och GPS, utan dessa skulle det vara helt omöjligt för oss att starta vårt äventyr än mindre försöka slå rekord!”

Pete Bethune, skeppare på Earthrace:
”Tack vare Navico kan vi på ett säkert sätt få Earthrace att gå i rätt riktning och komma segrande tillbaka till Spanien”.

Navico´s VD Jens-Thomas Pietralla:
”Earthrace strävan efter en hållbar miljö ligger helt i linje med Navico´s förhållningssätt” säger ”Navico lägger stor vikt vid att ta hand om och återvinna förbrukad marinelektronik och är stolta över en marknadsledande position i utvecklingen av motorstyrsystem som tillåter båtägare att maximera sin bränsleekonomi vid bibehållen prestanda, säger Navico´s VD Jens-Thomas Pietralla

Även Earthrace rekordförsök under 2007 gjordes med produkter från Navico, tyvärr var den tvungen att avbrytas efter 51 dagar då båten fått betydande skador under en storm i Medelhavet . Under årets rekordförsök kommer båten att vara utrustad med en Northstar 6100i integrerad navigations system ihop med en 4kW HD digital radar och en Navman 3380 autopilot.

https://www.earthrace.net

www.navico.com