Iskall wakeboarding i Jokkmokk – över och under ytan

Att vänta på sommar, sol och värme är inte för alla. Det visade tre wakeboardproffs som tog med brädor och filmteam till en frusen sjö utanför Jokkmokk – i minus 30.

Inte låta kreativiteten ha några gränser. Det var den drivande faktorn bakom Felix Georgii Dominik Ghürs, och Dominik Herlners vansinnesprojekt. Krydda sedan detta med metertjock is och djupfrysta våtdräkter så får du något som de tre wakeboardproffsen kallar för en succé.

Tjockaste våtdräkterna

Förberedelserna inför projektet var långa och krävde såväl mycket planering som inköp av de tjockaste våtdräkter marknaden hade att erbjuda. Men det som värmde mest var ändå adrenalinpåslaget som kom i samband med åkningen.

Norrskenet piggade nog upp i den smällkalla Jokkmokk-vintern. Åkningen lär behövt gå undan då de uppskurna isvakarna frös igen snabbt. Och åkarna behövde fokusera mer än vanligt vid landningarna då de ogärna ville träffa de vakarnas stenhårda kanter. Knäppaste upptåget var ändå att Felix Georgii tog en sväng under ytan.

Utmaningarna tog dock inte slut när teamet kom fram till Jokkmokk och sjön Lill-Skabram som skulle bli deras nya wakboardarena.

Oljan i motorsågarna frös, så det tog lång tid att såga vakarna.

Väderförhållandena var stundvis så pass svåra att oljan i motorsågarna som användes för att bygga ishinder i form av rampar och rails frös.

Elva dagars iskallt slit

När hindren efter elva dagars hårt slit blivit färdigställda återstod bara själva åkningen – och åka av blev det.

Öppet vatten och is i en härligt kombination. Wakeboarding på vintern kanske kan ses som lite av en ny konstform?

När teamet gjorde sig redo att lämna Lill-Skabram utanför Jokkmokk återstod dock en fråga som Felix Georgii ställt sig under helt projektet – skulle det vara möjligt att åka på undersidan av isen?

Se också andra härliga vinteraktiviteter:
Isjaktsegling i hög fart till låg kostnad
Båtliv på vintern – full fart med båten i skidbacken!
Ragnarök – 300 kitesurfare i kamp på snö

Ett vansinnestrick som i hans egna ord gick betydligt mycket bättre än han hade väntat sig. Det fångades på en stillbild men vi har ännu inte sett någon video.