Hundratals döda delfiner hittade på Franska stränder

Sedan början av vintern har man längsmed Frankrikes kust mot Atlanten hittat minst 910 döda delfiner. De misstänkta bovarna – fiskenät och båtmotorer.

Delfin-strandad-fiske-miljö
Under de senaste månaderna har fler död delfiner än någonsin tidigare spolats upp på franska stränder.

Den häpnadsväckande rapporten kommer från det oceanografiska observatoriet Pelagis som har sin bas i den franska staden La Rochelle. Även om siffrorna än så länge bara är preliminära har det under den senaste veckan rört sig om över 400 marina däggdjur som hittats längsmed den franska kusten.

Vad gäller just delfinerna så tyder alla undersökningar på att det är mänsklig aktivitet som orsakat dödsfallen. I många fall handlar det om så kallade söknät som djuren simmar in i men skadorna kan också bero andra fiskeredskap eller kollisioner med båtmotorer.

Enligt Pelagis har antalet strandade döda delfiner aldrig varit så högt som det varit nu med den högsta noteringen under helgen 11 till 12 mars.

Ett vanligt men eskalerande problem

Under vintrarna 2017 till 2020 strandades cirka 850 delfiner med skador. Men siffran från 2023 väntas bli betydligt mycket högre än så. Just nu är vi inne i perioden där flest delfiner råkar ut för olyckor i samband med att de rör sig närmre kusten i jakt på mat. Samma kust har också en av de mest aktiva fiskeverksamheterna i hela Europa och just nu är den som mest aktiv och som farliga för delfinerna.

Nu uppmanar såväl djurrättsorganisationer som forskare till ett tillfälligt fiskestopp under de månader då delfinerna rör sig närmre land. Dessa uppmaningar har dock inte hörsammats och istället har den franska regeringen satt in lösningar som man hoppas ska kunna mildra industrifiskets påverkan på just delfiner.

Se även:
Drönare snabbast på plats vid Sjöräddning
Skadliga utsläpp hos över hälften av Sveriges fraktfartyg
Julgranar får nytt hem i Göta älv – som vågbrytare

Ett löpande arbete

Förutom kartläggning av strandade delfiner och andra marina däggdjur kartlägger observatoriet Pelagis även jaktmönster och beteende hos dessa djur ute på haven. Detta kan de göra med seglande drönare. Just sådana drönare har vi på Hamnen skrivit om tidigare men då hade de uppdraget att mäta havens koldioxidutsläpp. Ett inslag om detta kan du se nedan:

I klippet gör nyhetskanalen Vice ett reportage om problemet med delfindöd till följd av fiskeredskap.