Hummerfiske – en dödsfälla?

HummerIgår var det premiär för hummerfisket och SSRS undrar om jakten på det svarta guldet är ”värd att dö för?”

Hummer
Riskfyllt att fiska hummer?


Vi frågar transportstyrelsens Jonas Ekblad om dödsstatistiken och ger tips på hur man överlever.

Det står klart att riskerna ökar när sjön går hög och vattentemperaturen sjunker, vilket ofta är fallet när det är premiär för hummerfisket. Och då är folk så ivriga att ta sig ut att de struntar i att det blåser kuling och att båten de har att tillgå är en eka – de ger sig ut ändå.

– Många tar semester och dedikerar mycket tid och pengar på sitt intresse för hummerfiske. Då får inte lite dåligt väder stå i vägen och man tar kanske lite större risker än man kan hantera, säger Jonas Ekblad från Transportstyrelsen som arbetar med att reda ut olyckor med fritidsbåtar.

Förra året dog cirka 40 personer till sjöss i Sverige, vilket är strax över medelsiffran under hela 2000-talet. Men bara en fjärdedel av de omkomna förolyckades i samband med fiske.

Den enda stora gemensamma faktorn för de omkomna är att de flesta hade alkohol i kroppen.

– Av de 40 personerna som dog i samband med fritidsbåtsliv förra året har vi hittills fått in promilleuppgifter på 24. Sex av dem hade 0,00 promille. Två hade 0,19 promille. I det ena av de två fallen hade obducenten lagt in en ”brasklapp” och påpekat att  alkoholhalten, helt eller delvis, kan ha orsakats av kemiska processer efter själva dödsfallet.  

Av övriga 16 hade alla utom tre över 1 promille i kroppen.

Hummerfisket må vara riskfyllt men inte en av de stora orsakerna till dödsfall bland fritidsbåtsägare. Enligt Jonas Ekblad finns ingen statistik som skiljer på hummerfiske och annat fiske.

– Det har varit flera tillbud men jag är osäker på när det senast var ett dödsfall. Däremot spänner sjöräddningen på västkusten sina muskler vid den här tiden. Och det är inte utan orsak.

Något annat som är intressant i statistiken är att de flesta dödsolyckorna inträffar i små insjöar och i hamnområden. Av de 40 som förolyckades förra året omkom 25 på så kallat kommunalt vatten, alltså insjöar.

Premi%C3%A4ren%20f%C3%B6r%20hummerfisket%20inneb%C3%A4r%20%C3%A4ven%20risker Hummerfiske på TV4 igår.

Här kan ni läsa SSRS tips på hur man undviker olyckor i samband med hummerfiske.

Sjöräddningssällskapets filmer om hummerfiske:
https://www.youtube.com/watch?v=wTGVJRXjqnQ https://www.youtube.com/watch?v=PA7kDM1UDvg https://www.youtube.com/watch?v=sqAVAXS0I3Q