Huggormar på bettet – nu börjar högsäsongen

Högsäsongen för huggormar är igång och antalet samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen blir allt fler. Uppemot 400 personer vårdas varje år på sjukhus till följd av huggormsbett. Många behöver motgift.

Huggorm_bett
Högsäsongen för huggormar är i full gång och antalet samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen blir fler. Uppemot 400 personer vårdas varje år på sjukhus till följd av huggormsbett. Många behöver motgift.

Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd. Rekordåret 2018 togs 1225 samtal emot om huggormar, jämfört med 848 samtal under 2022. Hittills i år har Giftinformationscentralen tagit emot 37 frågor i ämnet, men antalet väntas snart stiga.

Se också:
Ormbett på båtsemestern – viktigt att agera fort och rätt

– Nu går vi snart in i högsäsongen för huggormsbett. Det är viktigt att genast ringa 112 när man blivit biten, eftersom de första timmarna är mest kritiska. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. Håll den utsatta kroppsdelen stilla för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

Observation på sjukhus nödvändig

Alla huggormsbitna bör observeras på sjukhus, för att eventuella reaktioner snabbt ska kunna behandlas med ett effektivt motgift. Tack vare motgiftet är dödsfall mycket ovanliga.

– Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

Bett eller ej?

Om du är osäker på om du blivit biten av en huggorm, ring 112 och begär Giftinformation, för riskbedömning och råd. Man ser oftast två små instickshål där ormen bitit. Om ormen har injicerat gift, svullnar det ofta kring bettstället.

När någon har blivit biten:
Ring 112.
Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
Lämna bettstället i fred.

Fem små fakta och tips:
Små ormar är också farliga.
Huggormar är fridlysta.
Huggormar kan både simma och klättra.
Plocka aldrig upp ormar.
Vistas du i mark där huggormar kan finnas, använd lämpliga skor (ej gymnastikskor) eller stövlar som kan skydda mot ormbett.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö