Historiskt träbåtsvarv totalförstört i anlagd brand

En tragedi har inträffat i den engelska båtstaden Bristol. Stora delar av det klassiska träbåtsvarvet Underfall Yard har totalförstörts i en brand. Inga personer kom till skada men mängder med utrustning, verktyg och historia är nu förlorat för alltid.

brand-underfall-yard-fire
Verktyg, material, båtar, och huvudskjulet förstördes under branden.

Det historiska träbåtsvarvet Underfall Yard har totalförstörts efter en omfattande brand under förra helgen. Varvet som har sina anor från 1800-talet början är ett av få som än idag bygger och bevarar konsten med klassiskt båtbyggeri. Ett arv som nu hotas efter att ovärderliga verktyg, anrika lokaler och pågående projekt brunnit upp.

Branden upptäcktes tidigt på lördagsmorgonen. Under dagen sågs en rökpelare sträcka sig upp från den så kallade flytande hamnen i Bristol. Polis- och brandmyndigheter i Avon och Somerset utreder händelsen som en mordbrand och har gripit en man i 45-årsåldern misstänkt för dådet.

Läs även:
Brand på seglarhotellet i Sandhamn – gäster fick utrymmas
Marbella – 80 båtar förstörda i storbrand

Man lyckades till slut att släcka branden och förhindra vidare spridning genom att bogsera ut en brinnande båt på öppnare vatten där den fick sjunka.

Sean Spearing är räddningsbefäl på Avons brandkår och deltog i släckningsarbetet. För att förhindra vidare spridning bogserade han ut en redan brinnande från de andra den låg intill.

– Jag skar av förtöjningslinorna och tog ut den i hamnbassängen där vi lyckades göra vid den intill piren. Efter ett tag sjönk båten av sig själv till följd av att branden spridit sig ombord och inuti båten. På så vis kunde vi rädda de andra båtarna från samma öde, säger Sean Spearing.

Huvudskjulet på varvet före och efter branden.

Ett arv som gått upp i rök

På varvet drivs flertalet mindre båtföretag som alla specialiserar sig och samarbetar inom marinkonstruktion.

– Det är riktigt illa och dessutom så är det huvudbyggnaden som brunnit upp. Den del som de flesta associerar med varvet. Byggnaden har huserat båtsnickeri och smidesverkstaden. Det är en stor del av hjärtat i Underfall Yard som har brunnit upp och förstörts, säger Ian Wilkinson, ordförande för stiftelsen som driver varvet innan han fortsätter:

– Förutom de verksamheter som drivits inne på varvet och som nu riskerar att gå under har även flera privatpersoner förlorat sina kära båtar.

Varvet har förutom sin rika historia även varit en grogrund för många av de som idag håller traditionellt båtbygge vid liv. Bland dessa återfinns Leo Golden från Sapson Boat Co som återställer skutan Tally Ho. Nu har man startat en insamling i ett försök att rädda och återställa det som gått förlorat i branden.