Historiskt i F18-VM – svenska seglare tar dubbla guld

Det blev dubbelt svenskt när världsmästerskapen i F18 avgjordes som en del av Travemünde Woche i Tyskland. I både totalen och mixed-klassen tog de svenska seglarna historiska guldmedaljer. 

Emil och Rasmus tog hem totalsegern under Travemünde woche och världsmästerskapen i F18.

Aldrig tidigare har en svensk stått på det översta steget av prispallen när världsmästare inom F18 ska krönas. Att kalla förra veckans tävling för något annat än en svensk seglingssuccé känns undermåligt.

Totalvinnarna Emil Järudd och Rasmus Rosengren kom till tävlingsveckan med höga ambitioner men en vinst var kanske inte direkt vad de hade räknat med även om deras meritlista sedan tidigare hintar om fina prestationer.

– Vi siktade högt men vi hade absolut inte räknat med det, säger Rasmus Rosengren.

– Det är i de vildaste drömmarna då kanske, fyller Emil Järudd i.

De båda seglarna har visserligen inte seglat så mycket ihop sedan tidigare, däremot har de stått mot varandra desto fler gånger. Men under helgen blev det pirrigt då två av de race som Rasmus och Emil legat bra till i blev avbrutna. Trots detta lyckades de nyblivna världsmästarna ladda om och till slut ta hem totalsegern framför australiensarna Gavin Colby och Kai Colman.

Tävlingarna som hölls under Travemünde Woche hålls årligen men det är första gången som ett svenskt lag tar hem totalsegern. 

Läs även:
Archipelago Raid – unga svenskar på hugget i VM
Henric Wigforss – svenskt VM-guld i optimist!

Ännu ett guld i mixed-klassen

Det skördades svenska framgångar även på andra håll och för den andra guldduon var det kanske inte lika pirrigt. Redan innan sista dagen var medaljen av den ädlaste valören så gott som säkrad. Duon Simon Skoog och Cecilia Jonsson är även de två seglare med en lång meritlista. Kanske var det receptet för den fina prestationen trots att de bara känt varandra i några veckor?

– Tre veckor har vi seglat ihop, säger Cecilia Jonsson.

– Vi sa att ambitionsnivån var att åka ner på semester och ha kul och att raca så fort vi kan, fyller Simon Skoog i.