Henric Wigforss – svenskt VM-guld i Optimist!

Efter en heroisk insats i konkurrens av 240 andra unga seglare var det till slut Henric Wigforss, Sverige, som stod som segrare i Optimist-VM i Costa Brava, Spanien.

OptimistVM_inleedningsbild
Efter en heroisk insats och i konkerrens av 240 andra unga seglare var det till slut Henric Wigforss, Sverige, som stod som segrare.

Läget inför den sjunde och sista dagen såg onekligen bra ut för svenske Henric Wigforss, 14, och amerikanen Travis Greenberg då endast någon av dessa båda hade chansen att knipa guldet. Nu var frågan hur Henric skulle lägga upp taktiken?

Se också:
Svenske Henric snabbast bland 1 200 Optimistjollar i Italien

En möjlighet var att bara segla på så som han brukade och hoppas på ett misstag från amerikanen. En annan var att helt sonika bevaka honom som en hök på bästa match racing-manér.

Tapper taktik

Valet föll på det senare som skulle visa sig vara en lyckosam taktik och tack vare svenskens briljanta utförande så bar det hela vägen till VM-guldet.

Svenska Optimist-laget och Henric Wigforss firar VM-guldet Costa Brava, Spanien.

Att Henric Wigforss är något alldeles extra inom seglingssporten bevisade han också i världens största jolletävling i Italien då han efter fyra dagars hårt kamp lyckades vinna bland inte mindre än 1 200 deltagare från 40 länder.

Fler duktiga svenskar

Bland övriga svenska resultat noteras Alexander Gavelfält Forssén på en 38:e plats och Oscar Wetter på en 60:e plats.

Se hela resultatlistan här.