Hel flock med 55 valar mystiskt strandade i Skottland

55 grindvalar hittades strandade på Traigh Mhor beach på Lewis-ön i Skottland. Omständigheterna kring händelsen är, som så ofta i dessa sammanhang, högst oklara.

Valar_strandade
55 grindvalar hittades strandade på Traigh Mhor beach på Lewis-ön i Skottland. Omständigheterna till händelsen är högst oklara.

Det var tidigt igår morse som inte mindre än 55 grindvalar upptäcktes på en och samma strand i Skottland. En högst tragisk händelse där tio individer fortfarande levde vid upptäckten. Men på grund av allt för lång vistelse på land tvingades myndigheter avliva även dessa tio, skriver BBC.

Se också:
Knölval dök upp vid Smögen – mitt bland badgästerna!

Hårt artbete för gäves

Dessförinnan hade British Divers Marine Life Rescue, en marin hjälporganisaton, gjort många och stora ansträngningar för att få ut valarna på djupt vatten igen. Ju längre valarna befinner sig på land, desto mindre troligt är det att de överlever när de inte har en utvecklad förmåga att stödja sin egen vikt på land.

Skulle eventuellt föda

Orsaken till detta händelsen är inte känd. En tidig observation tydde dock på att en av honorna verkade ha ett vaginalt framfall. Något som i sådana fall skulle tyda på att hon skulle föda vilket i sin tur hade dragit med sig resten av flocken för nära stranden och upp på land.

British Divers Marine Life Rescue för en ojämn kamp för att rädda de strandade grindvalarna som är en underfamilj i familjen delfiner

Sociala och kärleksfulla

Grindvalar är kända för sina starka sociala band vilket ofta bidrar till att en eller några få individer som strandar kan dra med sig en hel flock.