Hårda tag i giganternas kamp – Sydney Hobart

Comanche v. Wild Oats XI

The LDV Comanche and Wild Oats XI ”incident”. Couch Captains – what do you think? Does Comanche have reason to protest, or did Wild Oats just pull off an awesome leebow?

Publicerat av Live Sail Die den 25 december 2017

Vissa tål inte att bli omseglade. Inte ens när det är världens snabbaste kölbåt som kommer ångande. Se videon från gårdagens start och tyck till om Wild Oats försök att sätta stopp för Comanche.   

Det blev rejält mycket action när den 102 starka flottan i årets Rolex Sydney to Hobart Race skulle tampas om att snabbast ta sig ut mot öppet hav från Sydney Harbour. 

Deltagande båtar får mäta mellan 30 och 100 fot och den mesta uppmärksamheten drogs som vanligt till Maxi-båtarna som är fyra till antalet i år.

Läs också:
Svenska Lena seglar Sydney to Hobart för första gången.

Det handlar alltså inte om Pelle Pettersons trotjänare Maxi 68, 77, 84 eller 95 utan om klassen Super Maxi där båtarna mäter 100 fot.

Alla fyra som startar i år har någon gång i tidigare upplagor av racet varit först över linjen. Wild Oats har lyckats med bedriften hela åtta gånger, vilket alltså är ett rekord i sig. 

Bansträckningen är 628 sjömil och i år förväntas racet gå fort då vindarna till stor del spås knuffa på akterifrån, ofta  med styrka över 10 m/s.   

Även om mycket fokus läggs på supersnabba och moderna racers i kolfiber så finns det också gamla klassiker som visar vad de går för. I år är den äldsta båten Dorade som är byggd 1929. 

Racet startade kl 03.00, natten till tisdagen svensk tid, och dessvärre finns livesändningen än så länge inte tillgänglig i repris. Men väl en kort video med höjdpunkterna.

För er som inte orkar vänta på den eventuella reprisen finns här ovan ett långt spännande videoinslag som berättar historien om racet.

Följ racet på www.rolexsydneyhobart.com.