Hållö fyr har fått tillbaks sitt forna svepande ljus

Nu är det färdigblinkat för Hållö fyr som efter åratal av påtryckningar från föreningen Hållö fyr har fått tillbaks sitt svepande ljus.

Hallo_fyr
Hållö fyr har nu fått tillbaks sitt svepande ljus. till mångas stora glädje.

Länge nog, närmare bestämt i 15 år, har Hållö fyr blinkat. Detta enligt föreningen Hållö fyr som nu efter ett flera års påtryckningar mu äntligen har lyckats få med Sjöfartsverket på ett byte till ett roterande ljus.

Se också:
Hållö – med egen båt till en av Västkustens pärlor
Måseskärs anrika fyr räddad och renoverad till nyskick
Sveriges fyrar går mot ljusare tider

Det blixtrande LED-ljuset har sålunda gjort sitt och enligt Bengt Wall, ordförande i föreningen Hållö Fyr, var det många som ogillade att den fick ersätta det roterande glödljuset 2008.

”Ingen mysfaktor”

– Det är ingen vidare vidare mysfaktor i ett ljus som blingar var 12:e sekund och det var föreningen inte ensam om att tycka. Vi har även fått höra av många andra, såväl från Kungshamn som Smögen och Lysekil att det mysiga svepande ljuset, säger Bengt Wall till Sveriges Radio P4.

Kort i rocken

Den 181 år gamla fyren är en så kallad angöringsfyr placerad på Hållö i Smögens socken i Bohuslän. Den visade sig dock vara för låg då den i väster skymdes av Sälö. Man kontaktade då den kände fyrkonstruktören Nils Gustav von Heidenstam, som försåg fyren med en fem meter hög stålplåtskon 1868.

Därefter blev fyren 20 meter hög och fick sin nuvarande lyshöjd på 39,2 meter över havet. Fyren ägs av Sjöfartsverket och är sedan den 25 januari 1935 statligt byggnadsminne.

Webkamera över Hållö