Nya Hallberg-Rassy 55 – mer lyx i mindre kostym

HR55 saloon
Hallberg-Rassy 55 lyxigare och smartare än flaggskeppet på 64 fot?

Den nya 55-fotaren är nära besläktad med Hallberg-Rassys flaggskepp på 64 fot och fokus är som vanligt på komfort och kvalitet.

Varvet låter sina klassiska båtbyggartraditioner lyda och gör inga drastiska ändringar. De blå linjerna får vara kvar, likaså språnget, träinteriören och rutramen. Det är de små ändringarna, förfinandet, som de lever på. Samma kunder kommer igen helt enkelt.

I somras seglade vi den för Hallberg-Rassy ganska nydanande modellen 412 som hade riktigt bra seglingsegenskaper och kändes både snabb och relativt livlig (mer om det i vårt kommande webb-tv program). Men 55:an bygger på ett bland HR-kunder populärt koncept med centercockpit. Till skillnad från 412 andas 55:an ”pensionärscurling” rakt igenom med elekriska instrument för att göra seglingen enklare och bekvämare.

Styrpiedestalen har plats för allt och trenden är att seglingen mer och mer kan skötas utan stora fysiska insatser. Skotar och släpper på förseglet gör man med en knapptryckning och på 55:an justeras kick- och akterstagssträckare också med en knapp. Lägger till gör man med en joystick som manövrerar bog- och häckpropeller som gör det möjligt att manövrera båten i sidled.

Är detta enkelhet och komfort i överflöd? Eller kanske en förutsättning för att ett äldre par ska kunna segla en så pass stor båt med bara fyra händer.  Bekvämt lär det vara i alla fall.

Hallberg-Rassy sätter ofta nya standarder för varje modell. Så verkar det bli även nu. Nya 55:an bjuder på smått osannolika träarbeten och luxuöst utförande under däck.

Överflöd av trä behöver inte betyda att känslan är murrig. Mängder av ljusinsläpp och vitlackade träpaneler skapar motsatsen. Stort plus för de fyra stora skrovfönstren som ytterligare minskar känslan av att befinna sig i en källare.

Jämfört med gamla Hallberg-Rassy 54, har nya 55:an 30 cm längre sittbrunn. Överbyggnaden är lägre i framkant och mer kulformad. Rorsmanssitsen är upphöjd som på 64:an.

Nya Hallberg-Rassy 55 har premiär på världens största båtmässa, Boot Düsseldorf, som går mellan 19 och 27 januari.

Data Hallberg-Rassy 55:
Längd: 16,68 m
Längd vattenlinje: 14,30 m
Bredd: 4,69 m
Djupgående: 2, 30 m
Vikt: 26,3 ton
Kölvikt: 9,75 ton
Segelyta stor och fock: 156,9 kvm
Segelyta stor och genua: 181,3 kvm
Masthöjd: 24,5 m
Motor: Volvo Penta d4-180
Dieseltank: 900 liter.
Vattentankar: 1050 liter
Designer: Germán Frers.
Mer info: www.Hallberg-Rassy.com