Video – brittiska hangarfartygets mäktiga besök i Göteborg

Vi står inte ensamma när mörka moln tornar upp sig i horisonten. Det blev extra tydligt när HMS Queen Elizabeth besökte Göteborg.

Brittiskt_Hangarfartyg_Goteborg
Vi står inte ensamma när mörka moln tornar upp sig i horisonten. Något som blev extra tydligt när det brittiska flaggfartyget HMS Queen Elizabeth besökte Göteborg.

Uppställningen var stor, för att inte säga enorm, när det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth möttes upp och eskorterades av den svenska Försvarsmakten sista biten in till Göteborg.

Rejäl svensk uppslutning

Bidragande till showen var i allra högsta grad sålunda svenska stridsflyg, korvetter och patrullfartyg från Tredje sjöstridsflotiljen samt stridsbåtar och bevakningsbåtar från amfibiebataljonen och 17:e bevakningsbåtskompaniet. Men också sjöpolisen, Kustbevakningen och enheter från Sjöfartsverket.

Flottans flaggskepp

Det brittiska hangarfartyget är ett av två hangarfartyg i Queen Elizabeth-klassen och är tillsammans med sitt systerfartyg, Prince of Wales, det största örlogsfartygen som byggts för den brittiska flottan.

En mäktigt syn när det 280 meter långa och 65 000 ton tunga hangarfartyget HMS Queen Elisabethav besökte Göteborg. Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten och Royal Navy/HMS Queen Elizabeth.

Besöket är en del i försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) där tio länder är med och snabbt kan agera vid kris och krig.

”Visar vårt stöd till Sverige”

– Men vi är också här som en del av det militära samarbetet och men speciellt fokus på Sverige inför Natoanslutningen. Det här visar vår styrka och vårt stöd till Sverige under utvecklingen, deklarerade James Blackmore, stridsgruppchef UK Carrier strike group.

Se videon!