Formel 1 – Sverige leder världsmästerskapen

De svenska Formel 1-förarna Jonas Andersson och Erik Stark stod för fantastiska insatser i helgens deltävling i Kina och ligger nu etta respektive tvåa i VM-tabellen.

Stark_inledningsbild
Erik Stark stod för tidernas största uppkörning i startfältet under Grand Prix of Zhengzhou 2023.

Grand Prix of Zhengzhou 2023 blev en skön framgång för rutinerade Jonas Andersson som bemästrade de minst sagt stökiga förhållandena på Huang He (Gula floden) bättre än någon annan. Först genom att kapa till sig pole position i lördagens kval. Sedan genom att hålla samtliga 19 konkurrenter bakom hela vägen från start till mål på söndagen.

Se också:
Formel 1 – Erik Stark på pallen i säsongspremiären
Svenske Erik Stark siktar på VM-titeln i F1

Segern i Kina blev den elfte i ordningen för Andersson i ett race där också Erik Stark stod för en jätteprestation och en uppkörning från en tolfte till en fjärde plats. Detta efter en minst sagt strulig inledning på tävlingshelgen med feber, hosta och motorkrångel.

Makalös upphämtning

– Motorn tappade effekt och jag hade inte mycket att sätta emot i kvalet. Det blev det en tuff kamp för teamet med att först hitta felet och sedan åtgärda det. Efter en heroisk insats med jobb hela natten till tävlingsdagen lyckades vi ändå komma till start, säger Erik Stark.

Stark fick en bra start och plockade placering efter placering. Efter 38 körda varv hade han passerat inte mindre än åtta båtar. Något som inte hör till vanligheterna i Formel 1-sammanhang.

”Bra tryck i grejerna”

– Jag kände tidigt att det var bra tryck i grejerna och jag har nog aldrig kört bättre än så här. Allt stämde med propellerval och set-up i övrigt. Sedan ville jag ju gärna ta revansch efter ett bedrövligt kval, säger Erik Stark.

Med Anderssons seger och Starks fjärdeplats klättrar svenskarna upp till en första respektive en andra plats i jakten på VM-titeln i Formel 1. Foto: Simon Palfrader

Dubbelt svenskt i toppen

Med Anderssons seger och Starks fjärdeplats klättrar svenskarna upp till en första respektive en andra plats i jakten på VM-titeln i Formel 1. Trea i tabellen ligger den polska veteranen Bartek Marszalek som tog sin första seger i säsongsinledningen i Indonesien i februari men som tvingades bryta i Kina.

Frankrike nästa

Den regerande världsmästaren Shaun Torrente (Team Abu Dhabi) knep en andraplats och ligger nu fyra totalt i tabellen.

Näst på tur står Grand Prix of France i Macon den 30 juni – 2 juli.

Foto: Simon Palfrader