Fartygsbranden – riskfylld bogsering påbörjas imorgon

Slackningsarbete-farygsvrand-Goteborg

Läget rapporteras vara stabilt just nu men imorgon påbörjas en nödvändig och riskfylld bogsering till land för att fartyget inte ska riskera att börja läcka olja.

Läget på torsdagskvällen för fartygsbranden utanför Göteborg rapporteras vara fortsatt stabilt. De extra släckresurser som tillsatts ger en ökad dämpande effekt. Men branden fortsätter, liksom ansträngningarna att häva läget och få fartyget till hamn, rapporterar Kustbevakningen på sin hemsida.

Riskfylld bogsering

Enligt planen ska man påbörja en bogsering imorgon för att inte fartyget ska riskera att läcka olja till havs. En bogsering som bedöms bli riskfylld eftersom släckningsarbetet måste minska i intensitet när fartyget flyttas.

– Det är svårt att spruta vatten på fartyget under bogseringen, rapporterar Kustbevakningen.

Lossning under höjd beredskap

Väl i hamn ska lossning av godset påbörjas med hög beredskap på att lågorna kan börja flamma upp under arbetet.

– Det är många aktörer inblandade och ett omfattande samarbete krävs, på flera nivåer. Läget är fortsatt bekymmersamt. Nu är vädret tillåtande för en förändring, säger Fredrik Hallerström, Kustbevakningens räddningsledare.

 

Bogseringen imorgon bedöms kunna bli riskfylld då intensiteten i släckningsarbetet minskar under tiden.

Polisens helikopter har på nytt dokumenterat från luften. Under dagen planeras fortsatta värmeundersökningar med drönare från räddningstjänsten. Resultatet är viktigt för de kommande besluten.

Förundersökning pågår

En förundersökning pågår, ledd av åklagare. Under gårdagen hölls inledningsvisa förhör ombord av Kustbevakningen.

Samtidigt pågår en resursinventering i våra grannländer för att, inom ramen av olika avtal och den EU-gemensamma krisberedskapen, om möjligt förstärka om situationen skulle eskalera.

Foto: Kustbevakningen och polisen.

Se också:
Båtägare hade änglavakt i dramatisk båtbrand!
Robert Lundberg överlevde båtexplosion