Följ SeaCart 30 Series i Gotland Runt med Livetracker

På söndag, den 2 juli, går startskottet för Eurocard Gotland Runt, Sveriges längsta havskappsegling, som ingår som del i SeaCart 30 Series 2006. SeaCart 30 är en höghastighets hitech-trimaran, som klarar både bankappsegling och havskappsegling. Följ de sex SeaCart 30 båtarna med Livetracker!

SeaCart 30 är en höghastighets hitech-trimaran på 30 fot, som klarar både bankappsegling och havskappsegling. Den är tillverkad av kolfiber från centerbordet ända upp till masttoppen, väger bara ca 750 kg och är snabb som vinden ? oftast snabbare!

SeaCart 30 Series är en kappseglingsserie på mestadels publikvänliga banor men de deltar även i Eurocard Gotland Runt 2006, som startar nu på söndag med 220 båtar i nio klasser. Sex SeaCart 30 trimaraner kommer att delta: Business 3, Audi, Vinden, Morticia, Gillas och Havet.


Nytt för Eurocard Gotland Runt i år är att man kappseglar på fyra banor med olika längd beroende på vilken båttyp man seglar. Bana Alfa är längst med sina 430 sjömil där alla flerskrovsbåtar seglar, de tre stora och de sex mindre trimaranerna i Nokia Oops Cup och SeaCart Series. Denna bana går först norrut till Svenska Björn efter starten vid Revengegrundet utanför Sandhamn och sedan motsols runt Gotland som de övriga banorna.

Första startskottet går på söndag kl.12 och kl. 13.00 går starten för Multi 30 open + Multi 60 open.

Livetracker – Ett positioneringssystem i realtid

Segling är en sport som på många sätt behöver hjälp för att kunna bevakas, då kappseglingen sällan sker tillräckligt nära land för att kunna följas av åskådare, sponsorer och andra deltagare.

Att via Internet eller som ett MMS få information om positioner på deltagande båtar är ett sätt att utveckla inte bara sporten utan även den marknadsförings produkt som ett sportevenemang ofta är, säger Livetrackers initiativtagare Magnus Woxén. Livetracker utvecklar seglingssporten genom att enkelt positionera båtarna och pressenterar informationen på Internet.

Vidare säger Magnus att Livetracker gör tävlingen mycket mer publikvänlig och vilket också ökar intresset för sponsorer att delta i seglingsevenemang. Systemet ger också ökad kontroll över kappseglingen, vilket underlättar för tävlingsledningen samt förstärker säkerheten.

Tekniken
Livetracker utvecklades i en Oracle-miljö inför Gotland runt 2004 och 2005. Under 2005 och 2006 har Livetracker sedan vidareutvecklats tillsammans med LB Software. Varje båt utrustas med en Pilotfish C-pod vilken sänder båtens GPS position via GPRS/GSM till Livetrackers server. Båtarnas positioner plottas sedan på detaljerade kartor/satellitbilder som är skroll- och zoombara. Tekniken bakom Livetrackers kartor levereras av Googles tjänst Google Maps. Google Maps består av en stor mängd satellitbilder som skapar en realistisk avbild av i stort sett hela världen. Publiken kan sedan följa kappseglingen på www.livetracker.se och välja mellan att titta på alla båtar, enstaka klasser, eller favoriter.


Bakom Livetracker satsning står:

Magnus Woxén

Magnus Woxén är en rutinerad och mycket efterfrågad kappseglare som nyligen avslutade sin tredje världskappsegling, Volvo Ocean Race, under brittiska skepparen Neil McDonald på båten ”Ericsson”. Magnus kappseglingskarriär startade tidigt och han kom ganska snart in på havskappsegling. Magnus har precis kappseglat och vunnit Archipelago Raid 2006. De senaste åren har han även varit engagerad i Gotland Runt och Nokia Oops Cup. Magnus kommer att segla årets Gotland Runt på båten Ericsson.
Hamnen.se
Hamnen.se är Sveriges ledande båtportal. Innehållet på hamnen.se är brett och tilltalar allt från kappseglare och nöjesseglare till motorbåtsägare. Tillsammans med havna.com i Norge och vesille.fi i Finland är hamnen.se Nordens ledande båtmarknad. Hamnen ägs av Olyester AB.

Pilotfish Marine
Pilotfish Marine utvecklar, tillverkar och marknadsför kontroll-, övervaknings- och styrsystem under varumärkena C-pod, seaKey och Messenger. Pilotfish’s produkter används både inom fritidsbåtsmarknaden och i professionella tävlingssammanhang. Idag används Pilotfish teknik av mer än 300 000 användare världen runt.

Följ båtarna på Livetracker
Läs mer på SeaCarts egen webbsida

Läs mer om SeaCart 30 på hamnen.se