SeaCart 30

Seacart 30

Seacart 30SeaCart 30 är den första One Design trimaranen designad och byggd för seriös racing på sjöar och hav.

Unikt koncept
SeaCart 30 är den enda trimaranen i sin storlek som byggs helt i prepreg kolfiber och nomex, delarna bakas (120 grader) i autoklav (upp till 7 bars övertryck) med vacuum. SeaCart 30 är den enda i sin storleksklass som med fördel seglas på en ponton, roder finns därför på pontonerna. Genom att alla formar är klara och att en startserie om 10 båtar är under byggnation garanteras köpare gott motstånd på racingbanorna redan 2005. En kappseglings serie, SeaCart Series, med prispengar är under utformande. Två båtar är sålda och intresset är stort ca. 260 intresserade, de flesta internationella. Ser lovande ut för kappseglare världen över.

Sjösättning och testseglingar av SeaCart 30 i Västervik.
För första gången seglar SeaCart 30. Efter tre års planerande och genomförande premiärseglades SeaCart 30 i Onsdags (12 april) under lätta förhållanden med gott resultat. På Torsdagen utfördes tester under maxbelastning på havet. Det blåste mellan 6-9 m/s en shoppig sjö ställde båtens konstruktion och byggnation på sin spets. Ombord fanns fem man. Vi testade full ställ samt ett rev i focken och storen samt kombinationer av dessa. Båten gjorde mellan 11,5 knop till 14 knop på kryssen med 90 graders kryssvinkel, ofta på en ponton utan dramatik. Under gennacker marchade vi 16-19 knop med toppar över 20. Båten uppförde sig fantastiskt under hård belastning och dess designer Marc Lombard var mäkta nöjd med båten och över det sätt båten är byggd. Lätt och stark.

Bakgrund
Projektet startades 2002 av Carl Hennix /Oceanlake Marine AB som även marknadsför och säljer SeaCart 30.
Designen är gjord av Marc Lombard, erkänd internationell designer av bla Open 60 monohulls, Mini 6.5 (transat), ORMA 60 trimaraner.
Bygnationen utförs av Marström Composites i Västervik. Marströms unika byggmetod i autoklav har gett deras OS Tornados guld i samtliga OS från 1988 till dags dato.