Eriksberg Boat Show – båtmässan är i full gång!

Eriksberg Boat Show i Göteborgs Hamn är nu i full gång med nya båtar, prylar och aktiviteter på ett mässområde som är märkbart större än förra året.

Eriksberg_Boat_Show_inledning
Eriksberg Boat Show i Göteborgs Hamn är nu i full gång med nya båtar, prylar och aktiviteter på ett mässområde som är märkbart större än förra året.

När Eriksbergs Boat Show nu arrangeras för andra gången har den växt både med antalet utställare och båtar i vattnet. Mässan har två paviljonger och ett flertal utställare längs med evenemangsområdet och bryggorna vid Eriksbergsdockan.

Framtidens båtliv

Bland nya båtar, tillbehör och aktiviteter kommer också lösningar för att minska båtlivets klimatavtryck att få mycket plats med allt från elbåtar och klimatsmarta lösningar för elbåtladdning, till tillbehör och båtdelning. Här finns även möjlighet till enkel förtäring och att lära sig mer kring havsmiljön i Göteborgs Marinbiologiska Laboratoriums experimentverkstad.

Flera premiärer

Bland nyheterna och premiärerna på den flytande båtmässan är flera modeller redan bekanta för trogna Hamnen-följare. Här följer ett urval av båtarna som visas upp på Eriksberg Boat Show för första gången.

Bennington_massa

Bennington

Pontonbåt och ett tydligt exemepel på hur dessa skapelser har utvecklats de senaste åren från att vara rena partybåtar till att bli snabba och sjödugliga utflyktsbåtar för längre turer. För ändamålet sitter det en Yamaha på 425 hk där bak. En motor som tillsammans med trimaranskrovet garanterar stabil och säker färd även när motsjön växer sig hög. Förbi är alltså den tid då pontonbåtar bara dög till stillsamma färder på skyddat vatten – i krypfart. Se Hamnens test här.

Excess_11

Excess 11

Crisingkatamaran med en innovativ och modern design, som kombinerar prestanda och komfort till sjöss. Fyra dubbelhytter, var och en med sitt badrum och separat dusch, samt en ljus och rymliga salong. Skapad av den berömda marinarkitekten VPLP Design, känd för att designa de vinnande båtarna i Vendée Globe, Route du Rhum och America’s Cup.Pol_Lux_katamaran

Pol Lux

Solcellsdriven katamaran med en rymlig och minimalistisk plattform för långsamma och ljudlösa färder på någorlunda skyddat vatten. Färder som på bästa elbåtsmanér påminner om att det är resan som är målet och att framtidens båtliv kan komma att se annorlunda ut. Se Hamnens test här.

Langsjosnipan

Långsjösnipan

En nyproduktion av den traditionella och populära bohuslänska snipan. Just denna variant härstammar från öarna utanför Göteborg och är ritad av Bror Svenningsson. Snipan har byggs sedan 60-talet i över hundra exemplar, men slutade tyvärr tillverkas i början av 2000-talet. Tanums Marin har lyckades få tillgång till originalformarna och återstartat produktionen under namnet LångsjöSnipan.

X-Shore

X Shore

Svenska X Shore jobbar hårt för att elektrifiera båtlivet och gör det bra. Utmaningen, menar man, ligger i att skapa en familjeanpassad eldriven motorbåt med en räckvidd som är acceptabel till ett bra pris. Nu kommer sålunda X Shore 1 som kostar en tredjedel av sin föregångare. Något som måste betrataktas som ett jättekliv i rätt riktning. Mer om X Shore på Hamnen här.

I övrigt tipsar Eriksberg Boat Show också om nyheter från Sargo, Viknes, Nimbus och Freepower på årets flytande båtmässa.