Ensamseglaren Francois Gabart testar sin nya autopilot!


Vem är det som kör egentligen!? När det handlar om den unga världsrekordhållaren inom ensamsegling – Francois Gabart – så är frågan ofta befogad. Inte minst när han nu testar sin nya autopilot. Se videon!

I vanliga fall seglar Francois Gabart en trimaran på över 100 fot. Men när nya system ska testas så är det fint att göra det på en lite mindre plattform, och sen en tid tillbaka så fungerar en 24-fots trimaran av märket Diam som hans testbänk.

Det är en högpresterande racer som kräver tre starka seglare för att prestera max och som då gärna och ofta gör över 20 knops båtfart. 

Men såklart nöjer sig inte unge Gabart med en standardversion av denna racer. För att den bättre ska likna hans stora rekordbåt så har den försetts med foils som lyfter båten helt ur vattnet och precis som den stora båten så ska han se till att detta lilla men hetlevrade fartmonster klarar att segla för autopilot.

Se också:
Ghostriding – dåre wakeboardar utan förare
Radiostyrd dragbåt för vattensport
Gabart seglar 851 sjömil ensam på ett dygn!abart seglar 861 sjömil ensam på ett dygn!

Autopilot är det viktigaste verktyget för en framgångsrik ensamseglare och det krävs enormt mycket arbete för att få det att fungera effektitvt. En liten och snabb båt lär vara den mest fostrande testplattformen. 

I videon ovan får vi se hur arbetet går.