En person skadad när ett segelfartyg på 300 ton välte omkull

Något gick fel, väldigt fel, när den 300 ton tunga holländska barken Europa välte på ett varv i Sydafrika. En besättningsman skadades och fördes till sjukhus.

Bark_EUROPA_inledningsbild
Något gick fel, väldigt fel, när det 300 ton tunga barken Europa välte under på ett varv i Sydafrika.

Det var när Europa skulle sjösättas igen efter en tid av vård och underhåll på ett varv i Sydafrika som något gick snett och det 300 ton tunga holländska segelfartyget välte. En besättningsman skadades lindrigt och fick föras till sjukhus.

Se också:
K-märkta fartyg får en miljon i renoveringsbidrag
Tre Kronor räddad – 1 000 personer har samlat 2 miljoner kr
Segelfartyg gör storstilad entré med sång

Omfattningen av skadorna på fartyget är under utredning och när Europa kan återgå i tjänst som skolfartyg med betalande gäster är oklart. Från fartygsledningen låter man dock meddela att man ”gör allt för att återställa Europa i segelbart skick så fort det bara går”.

Räddad av entusiast

Europa byggdes 1911 och tjänstgjorde som fyrskepp på floden Elbe fram till 1977 varpå en holländsk segelfartygs-entusiast köpte henne 1985 Därpå följde en omfattande och renovering och anpassning till skolfartyg.

Stolta barken Europa för fulla segel.

Sedan år 2000 har Europa korsat de stora haven regelbundet med betalande gäster som vill lära sig konsten att segla ett stort fartyg. I dessa kretsar har hon också fått rykte om sig att vara ett ovanligt välseglandse fartyg.

Visar gärna upp sig

Europa deltar också regelbundet i olika varianter av Tall Ship Race där olika fartyg från världens alla hörn samlas och visar upp och sprider kunskap om segelfartyg i stort och smått. Något som man menar är en viktig del av verksamheten.

Video med en av Europas många seglatser till Antarktis.

Speciellt minnesvärda händelse var när Europa rundade Kap Horn 2002 och 2013. 2013 – 2014 seglade hon jorden runt i lag med Tecla och Oosterschelde, två andra stolta holländska segelfartyg.

Siktar på snabb comeback

När Europa återigen är redo för de stora haven vet ingen. Däremot utlovas täta uppdateringar på fartygets hemsida.