Eldriven mahognyracer god för 70 knop

Eldrivna båtar är i ropet och det senaste är en ny tysk mahognyracer som är god för farter på 70 knop.

Snipor och andra deplacerande båtar som drivs med el börjar bli vardagsmat. Likaså olika varianter på hybridbåtar. Men än så länge är det ovanligt med snabba båtar som bara drivs med el. 

Nu visar sig den tyska tillverkaren Rivers and Tides på styva linan med en magognyracer som kan mer än att bara plana. En toppfart på hela 70 knop påstås vara inom räckhåll. Dessutom är Nox, som båten heter, en mycket vacker skapelse med mahogny på ytan och en välbalanserad mix av marinplywood, glasfiber distansmaterial av skum i de djupare lagren.

Av videon längst ner att döma så har hon ett välsvarvat skrov och ett gångläge med en anfallsvinkel som är snubblande nära, för att inte säga exakt, 4,5 grader vilket anses vara det optimala. Och detta utan att föraren behöver korrigera och kompensera med powertrimet, trimplanen eller andra bromsande hjälpmedel.

En enkel pall
Invändigt är båten mycket stilren med en stor U-soffa för lata dagar på skyddat vatten. Därtill en förarstol, eller snarare en pall, som också tyder på att Nox inte är byggd för färd på öppet och upprört hav.

I dagsläget är båten god för en toppfart på ungefär 45 knop med sin elmotor på motsvarande 225 hk. Rivers and Tides påstår sig dock kunna skrämma upp den i runt 70 knop.

Däremot kommer den inte att bli någon storsäljare inom den närmaste tiden. Till att börja med nöjer man sig med att sälja den i en mycket begränsad upplaga på fem exemplar. Priset är 273 000 euro eller drygt 2 535 000 kr.

Nox

Längd: 6,80 m
Bredd: 2,03 m
Djupgående: 0,70 m
Vikt: 1 200 kg
Motor: Kessler Energy 168 kW (225 hk)
Toppfart: 70 knop
Bränsle: batteripack på 70 kWh
Antal personer: 10
Pris: ca 273 000 Euro
Mer info: www.riversandtides.de