Elbåtsmässan – Hamnens bejublade provåkningsfest för elbåtar

Bejublad? Ja, faktiskt. Därför arrangerar vi Hamnens Elbåtsmässa igen, lördag och söndag sista helgen i september på Gåshaga Marina på Lidingö. Välkommen till Sveriges största elbåtsmässa – med provkörningar, livesändning och några av världens ledande experter på området.

Har du som vi börjat funderat på det där med eldrift? En het potatis och ett ämne som många har åsikter kring. ”Det där funkar inte.” ”Var finner man laddstolpar i skärgården?” ”Hur lång skarvsladd hade du tänkt dig då?” Hö…hö…

Nu tar vi ett helhetsgrepp om fenomenet eldrift till sjöss och drar ihop ett antal olika elbåtar som man inte bara får titta på, utan också provåka!

Det går bra att bara dyka upp men anmäl dig gärna till Elbåtsmässan – Sveriges enda elektrifierade båtmässa med provåkning, expertpaneler och det senaste branschen har att erbjuda – här!

Världens snålaste motorbåtar

Vi bjuder in elbåtar, båtproducenter, uppfinnare och entrepenörer. Några av världens spjutspetsar på området kommer visa upp sig och sitt. Bland annat kan man provåka världens mest effektiva motorbåtar som visar hur det är möjligt att färdas bekvämare än någonsin i 25 knop med en elförbrukning som motsvarar 0,1 liter per sjömil.

Några bilder från förra årets elbåtsmässa som hölls på Lidingövarvet. Många fick sin första tur i en elbåt och ännu fler en första tur i en bärplansbåt. Båtarna körde oavbrutet in och ut ur hamnen under två dagar, samtidigt som livesändningarna pågick på scenen där experter fick berätta mer om eldrivna båtar, samtidigt som man fick följa en reporter i olika båtar på vattnet som i sin tur hade drönare hack i häl. I år växer eventet och flyttas till Gåshaga Marina.

Eldrift är ett ämne som engagerar och som har skruvat upp mer engagemang än kanske något annat i fritidsbåt-livets historia. Inte minst hos båttillverkare, uppfinnare, entreprenörer och annat folk som har gett sig fanken på att elektrifiera båtlivet. Och som gör det bra. Så bra att det talas internationellt om ”det svenska foilingundret”.

Den stora frågan om infrastruktur – vi presenterar vår laddningspartner

Det kanske vanligaste argumentet mot eldrift på sjön är att det inte finns någon laddinfrastruktur i skärgårdarna. Det är däremot ingenting som kommer att ställa till med besvär för Hamnens Elbåtsmässa. Vi kan nu presentera Aqua superPower som officiell laddningspartner till Hamnens Elbåtsmässa 2023. Med samarbetspartners såsom X Shore och Evoy vill de ta elektrifieringen till sjöar, skärgårdar och andra vattendrag världen över.

Håll utkik på Hamnen.se för mer information om Aqua superPower och deras vision för ett eldrivet båtliv.

Lösningen på avgaser och höga bränslepriser

Förklaringen ligger delvis i de höga bränslepriserna samt den moderna människans vilja att värna om miljö och klimat. Sedan har lätta material, utvecklingen av batterier och bilindustrins stora omställning gjort sitt. Allt sammantaget har det öppnat dörrar för en snabb utveckling av flytetyg som glider lätt och tyst genom vattnet eller som bärs upp på sina foils. Bärplan på ren svenska.

Syftet med Hamnen Electric Boat Show är sålunda att öka kännedomen kring eldrift och hur man får ner energiförbrukningen på båtar. Vi kommer prata om vilken elbåt som passar vilka behov och hur man byter sin gamla inombordare eller utombordare till en som drivs av el. Vi berättar också om framtida möjligheter och utmaningar som båtlivet står inför.

Vissa tror att eldrift är framtiden. Vi tycker att det funkar fint redan nu. På Elbåtsmässan visar vi långsamma båtar som är knäpptysta, har manöverförmåga som ingen annan och som kommer riktigt långt. Samt bärplansbåtar som klarar 50 sjömil i cirka 25 knop. Vi visar även mer traditionella planande båtar. De funkar också med eldrift och är svårslagna för dem som pendlar och åker bestämda sträckor, eller som arbetar ombord och behöver förbättra arbetsmiljön genom att slippa avgaser.

Se också:
Test av Candela C-8. Test av Mantaray. Test av Stream Propulsion. Test av Strana.

Livesändningarna går ut i alla Hamnens kanaler (Hamnen.se, Facebook, Youtube och Instagram) under både lördagen och söndagen. De bygger på intervjuer på scen som varvas med överlämningar till vår ”flygande reporter” som rapporterar live från provkörningar på vattnet, direkt utanför studion.

Ett annat härligt båtliv som öppnas upp med eldrift är det som drivs av solen. Pol Lux kommer till Elbåtsmässan men redan nu kan ni läsa om 10 dagars familjesemester med solen som drivkraft, eller se när Hamnen testade solcellsbåten.

Elbåtsmässans öppettider

Välkommen till Hamnen Elbåtsmässa på Gåshaga Marina sista helgen i september (30 september till 1 oktober). På lördagen håller vi öppet 10-17 och på söndagen 10-16. Alla är välkomna och inträdet är gratis. Hit tar man sig enkelt kommunalt eller med egen bil. Antalet parkeringsplatser är dock begränsat.