Elan elektrifierar sina segelbåtar med finska Oceanvolt

Slovenska Elan tar nu klivet fullt ut och satsar på elmotorer i hela sin segelbåtsflotta från 30-50 fot.

Bakom beslutet ligger många och långa utvärderingar och tester som segelbåttillverkaren Elan och finska elmotortillverkaren Oceanvolt har ufört tillsammans.

Fördelarna var förstås solklara redan från start – ljudlös, luktfri, klimatsmart och nära nog underhållsfri färd för motor.

Frågtecken om eldrift utredda

Men så fanns det förstås frågetecken. Skulle en elmotor fungera för Elan-flottans samtliga båtar och kunder?

Utan att gräva djupare i hur man kom fram till svaret så blev det ett rungande ja. Får man tro de båda företagens gemensamma officiella uttalande så snackar vi här om ”the perfect match”.

Låg hotell-förbrukning

Vad som utmärker just Elan som den perfekta kunden till Oceanvolt är oklart men bland annat talas det om Elans fördelaktigt lätta vakuuminjicerade skrov i kombination med att stora ansträngningar gjorts för att all elektronik ombord på Elan-båtarna ska dra så lite el som möjligt. Det är all el som går åt för att driva alla bekvämligheter utöver motorn som vi kallar hotell-förbrukning.

Se också:

Unga svenska paret konverterar sin klassiska segelbåt till eldriven off-grid-cruiser
Albin 25 + Nissan Leaf = sant!
Elmotor i segelbåt – så resonerar långseglarna

Brett sortiment av elmotorer

För att matcha Elans olika segelbåtar finns ett brett utbud av Oceanvolt-elmotorer som sträcker sig från 6 kW till 15 kW (8 till 20 hk).

Räckvidd upp till 70 sjömil

Det ska räcka till en räckvidd på i runda slängar 25 – 70 sjömil viket ”gott och väl räcker till manövrering in och ut ur hamnar samt andra oförutsedda tillfällen då motorkraft är önskvärd”.