Dramatisk krasch i Atlantkappsegling

Tuffa vågförhållanden, dålig sikt och åskbyar på stormstyrka ställde till det ordentligt för de 91 kappseglarna i Route du Rhum. Två 40-fotare har bland annat tappat kölen. Men värst gick det för 31 meters trimaranen Sodebo.

Med flera varv runt jorden, varav två ensam, och en drös ensamseglarrekord var Thomas Coville en av favoriterna i årets Route du Rhum. Men resan fick ett abrupt slut när han 23.30 UTC under söndagen krockade med ett lastfartyg och slogs av en bit av fören och förlorade styrbords utriggare hela vägen bak till främre balken.

Under måndagen nådde han nödhamn i Roscoff, besviken och omskakad.

– Jag känner mig som om jag har varit med om en ordentlig trafikolycka. Som om jag blivit påkörd av en lastbil, säger Thomas Coville.

Sodebo i full fart och med hela skrov.

Thomas hade haft lite problem under kvällen och ville gasa på för att hinna ikapp ledande Loick Peyron.

– Plötsligt gick ett motoralalarm, en påminnelse om att ladda batterierna och jag var tvungen att springa in i cockpit för att kolla. Det var uppenbarligen något fel då jag inte brukar behöva ladda så ofta.

Det visade sig att inget var fel och Thomas kunde springa ut igen. Då upptäckte han två båtar på sin radarskärm bara två sjömil framför. Det var mörkt och extremt dålig sikt på grund av hårt regn. 

– Jag gjorde 25 knop och de 18 och jag hade en och en halv minut på mig att försöka korrigera kursen. Jag gjorde mitt bästa men plötslig såg jag en svart vägg framför mig och sen sa det pang. Jag träffade 1,5–3 meter in från aktern av fartyget. Det var små marginaler.

Samtidigt som Thomas Coville sakta tog sig mot Roscoff blev Francois Angoulvant hämtad med räddningshelikopter från sin kappsejsade båt.

Följ racet på www.routedurhum.com.