Dramatisk kapsejsning för 75-fotare i America's Cup

American-Magic-CapsizeEn kraftfull vindby accelererade amerikanska utmanaren till nära 50 knop innan båten lyfte ur vattnet och sedan kraschlandade. Det gick hål i skrovet och båten var nära att sjunka. 

American-Magic-Capsize

Bara sista länsen återstod. Amerikanska American Magic ledde och såg fram emot en efterlängtad första seger i utmanarserien.

Men det nyckfulla vädret satte stopp.

Vid rundningen av toppmärket svepte en ordentlig front in och vinden accelererade blixtsnabbt till 23 knop precis vid nedrundningen, vilket är den mest kritiska manövern på banan.

När bärplanen kommer över ytan  kapsejsar båten

Båten skenade och bärplanet tappade fästet, varpå hela båten lyfte och sen kraschade.

På bilderna i videon ovan ser det ut som att lä backstag satt fast och att storseglet därför inte gick att släppa ut.

Det ledde till att båten kapsejsade.

Se hela livesändningen i repris här.

– Det kändes som att båten bara var minuter från att sjunka. Hade samma sak hänt en kölbåt med en flera ton tung köl hade den sjunkit direkt, säger skeppare Terry Hutchinson.

Alla seglare var välbehållna men den hårda landningen hade skapat ett stort hål i skrovet. Det ryktas att ett löst föremål, kanske ett batteri, slungats ut genom skrovet, och att det alltså inte handlade om att kraften från landningen slagit hål i skrovet.

Alla hjälpte till för att båten inte skulle sjunka

Hela 16 pumpar krävdes för att få ut allt vatten och efter en enorm insats kunde båten bärgas.

– Vi svepte focken runt skrovet för att minska vatteninträngningen och lade till flytkraft runt hela båten, berättar Terry Hutchinson som också lägger till att han och hela American Magic är otroligt tacksamma för all hjälp de har fått, inte minst av motståndarlagen som alla hjälpte till och erbjöd sina resurser.

Båten kunde lyftas senare på kvällen och nu är arbetet med att återställa henne igång.

Det är ett stort jobb. Till exempel är foilsystemet förstört.


Presskonferens efter incidenten med skeppare Terry Hutchinson.

– Lyckligtvis har vi ett nyservat foilsystem på vår andrabåt som vi kan använda, säger skepparen Terry Hutchinson som räknar med att kunna segla båten igen om tio dagar. Vilket betyder att de missar nästa helgs kappsegling men hinner till utmanarfinalen.

Vi har sett 75-fotarna kapsejsa förut. Senast i raden var när försvararen Emirates Team New Zealand gick runt i ett träningsrace. Men då klarade sig skrovet och båten kunde rätas upp väldigt snabbt.